Egészség bőr bőrprobléma gyulladás kozmetikum lejárati idő smink szavatosság
2019. április 17.

Jöhet a sminkdetox!

A rendrakásból ne hagyjuk ki a kozmetikumainkat sem! Ha lejárt a szavatosságuk, a saját érdekünkben zokszó nélkül váljunk meg tőlük.

Ha már úgyis eljött a tavaszi nagytakarítás ideje, és rendet teszünk az otthonunkban, akkor a sminkszereinkre is kerítsünk sort. Mert hiába szeretnénk őrizgetni évekig azt a méregdrága szemhéjfesték-palettát, amit anno karácsonyra kaptunk, vagy azt a káprázatos rúzst, ami limitált kiadás volt, ha ártunk velük a bőrünk egészségének. Most eláruljuk, melyik kozmetikum meddig őrzi meg a szavatosságát. Pont ezért érdemes egy alkoholos vékony filccel ráírni, mikor nyitottuk meg őket.

Első helyezett: Szem- és szájceruza

Meddig őrizgethetjük? 3-4 év

A legtöbb ideig a ceruzák bírják, főleg akkor, ha rendszeresen hegyezzük őket, vagy megtisztítjuk a végüket. De figyelem, a hegyezőt mindig tisztítsuk meg használat után! Különben egyik termékből átviszi a szennyeződést a másikra!

Couleur Végétale szemceruza Yves Rocher 2390 Ft

Második helyezett: Por állagú termékek

Meddig őrizgethetjük? 2-3 év

Az ezüstérmet a por állagú púder, szemhéjfesték, pirosító és bronzosító kapja. Ez azért lehetséges, mert nem olyan mértékben ülnek meg bennük a baktériumok. Viszont arra figyeljünk, hogy azt az ecsetet, amit ezekhez használunk, rendszeresen tisztítsuk.

My contouring palette kontúr paletta Douglas MakeUp 5800 Ft

Harmadik helyezett: Rúzs

Meddig őrizgethetjük? 1-2 év

Már biztosan mindenki tapasztalta, milyen az, amikor a kedvenc rúzsának picit fura illata lett… Ilyenkor még nem kell feltétlenül a kukába hajítanunk. Viszont, ha már kicsit más az állaga is, mint amit megszoktunk, egy percig se gondolkozzunk, és búcsúzzunk el tőle, mielőtt a káros hatású mikroorganizmusok gondot fognak okozni.

Colour Crush rúzs The Body Shop 3590 Ft

Negyedik helyezett: Folyékony alapozó

Meddig őrizgethetjük? 1-1,5 év

A krémes állagú termékeknél nagyon kell figyelni, mert könnyen megromlanak. Ilyen a folyékony alapozó is. Ha azt látjuk, hogy kezdenek különválni benne az összetevők, fura lesz az állaga vagy az illata, azonnal szabaduljunk meg tőle. Ha nem így teszünk, sokat ronthatunk vele a bőrünk állapotán.

Make me Happy My Radiance folyékony alapozó Marionnaud 5550 Ft

Ötödik helyezett: Szemhéjtus

Meddig őrizgethetjük? 6 hónap-1 év

Ha már sehogy sem boldogulunk azzal, hogy szép cicaszemet készítsünk magunknak, mert a festék darabossá válik, vagy könnyen összeáll, akkor bizony: csáó, tus! Különben a szemünk egészségét kockáztathatjuk.

Szemhéjtus s.he stylzone – DM 999 Ft

Hatodik helyezett: Szempillaspirál

Meddig őrizgethetjük? 3-4 hónap

„Még teljesen tele van a tubus, minek dobjam ki?” – kérdezzük a rövid lejárati idő láttán, pedig tényleg érdemes komolyan venni a figyelmeztetést. A spirál az egyik legveszélyesebb kozmetikum, mert a baktériumok pillanatok alatt megtelepednek benne! Ezzel pedig nagyon csúnya gyulladásokat és fertőzéseket okozhat. Na és ki akar szemorvoshoz menni egy fránya spirál miatt?

Vamp! All In One szempillaspirál Pupa Milano 4190 Ft

 

Kapcsolódó cikkeink