Egészség faktorszám fényvédelem leégés napozó naptej napvédelem napvédő SPF UV UV-szűrő
2019. május 27.

Így találd meg a tökéletes napvédőt!

Már csak napok kérdése, és tényleg itt az igazi strandidő, így ideje felszerelkezni egy tuti napozó-termékkel. Segítünk megtalálni a legjobbat!

A borús időt elnézve, egyelőre nehéz elképzelni, ahogy a napon sütkérezünk, pedig nemcsak a tökéletes bikinit érdemes felkutatni (https://lookbook.arkadbudapest.hu/bikinimania/), hanem a tökéletes napvédőt is. Ám az üzletekben sokszor tanácstalanul álldogálunk, mert olyan bőséges a választék, és sokszor azt sem tudjuk, mire is kell figyelni igazán. Most eláruljuk!

A rejtélyes SPF

Amit biztosan egyből kiszúrunk, amikor keresgélünk, az az SPF-felirat. De vajon tudjuk, hogy mit is jelent pontosan? Az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése, ami azt mutatja, hogy a termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen. Vagyis, hogy mekkora UV- sugárzás szükséges egy esetleges leégés kialakulásához napvédővel és anélkül. Például, ha olyan bőrtípusba tartozunk, hogy tíz perc alatt meg tudnánk pirulni, de használjuk a napvédőt, akkor 100 percet is tölthetünk a napon, így a napvédő SPF-száma 10-es.

Nekem milyen faktorszám kell?

Első lépésként próbáljuk felmérni, milyen bőrtípusba tartozunk. Nálunk hatféle létezik, de főleg a 2-es és a 3-as gyakori.

1-es: Fehér bőr jellemzi, amin gyakoriak a szeplők, a hajszín általában szőke vagy vörös, a szemszín kék, zöld vagy világosbarna. Erre a bőrtípusra jellemző, hogy mindig leég.

2-es: Az első bőrtípushoz képest kicsit világosabb barna a bőrszíne, a hajszín szőke vagy világosbarna. Általában ő is leég, de azért le tud barnulni.

3-as: Világosbarna, olíva bőrszín, a szem- és hajszíne is inkább barna. Az esetek nagy részében szépen barnul, csak lassan és csak ritkán ég le.

4-es: Enyhén barna vagy kreol bőr. Nagyon könnyen és gyorsan barnul, szinte sosem ég le.

Leggyakoribb tévhit

Ugyan, nekem nem kell magas faktorszám, mert úgy nem tudok lebarnulni! – legyintünk sokszor, amikor napvédőt választunk, pedig ez egyáltalán nem igaz. Igen, le tudunk barnulni, csak kicsit hosszabb időt vesz igénybe. Viszont az így megszerzett barnaság tovább tart, és ami a legfontosabb, hogy komoly bajoktól óvjuk meg magunkat: például a bőr idő előtti öregedésétől vagy éppen a bőrdaganatok kialakulásától.

Az infra titka

Nemcsak a faktorszámra ügyeljünk, amikor válogatunk, hanem a káros sugarak elleni védelemre is. A napfény mintegy 50%-a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból és 5%-a ultraviola-sugárzásból áll. Ez utóbbi három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az UVB felelős a leégésért, az UVA a bőr mélyebb rétegeibe hatolva a barnulásért, míg az UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri az ózonréteg. Az UVA elleni védelem pedig azért is nagyon fontos, mert szintén a bőr idő előtti öregedéséért is felelősek.

Mindenkinek megfelelőt

Ha csekkoltuk a megfelelő SPF- és UV-védelmet, már csak az a kérdés, hogy milyenek az igényeink. Hiszen ma már léteznek sportoláshoz, érzékeny bőrre, gyerekek és férfiak számára is kifejlesztett változatok. Sőt, olyan verziók is, amelyek megelőzik a ráncokat, vagy éppen szépítenek!

1. Sport Addicted láthatatlan napozó spray sportoláshoz Pupa Milano 5420 Ft 2. Solait haj- és fejbőr napozó spray SPF30 Marionnaud 1650 Ft 3. Anti age arcápoló 50-es fényvédő faktorral Yves Rocher 5790 Ft 4. Sun Lotion Sensitive SPF50 könnyű naptej érzékeny bőrre Douglas Sun 4490 Ft 5. Sesame Suntan Lotion SPF10 naptej Lush 2990 Ft 6. SUNDANCE Men átlátszó napozó spray férfiaknak FF30 DM 1999 Ft

Kapcsolódó cikkeink