Egészség bulgur étel gasztro gasztronómia guba gulyás hazai kelkáposzta konyha magyar magyaros mák mákos guba nokedli pörkölt rakott kel recept
2019. szeptember 11.

Gasztrotúra a világ körül – irány Magyarország!

A magyar konyha nem éppen a diétabarát fogásokról ismert, de könnyedén elkészíthetjük kedvenc ételeinket könnyített verzióban is.

Ha valaki fogyókúrázik, azt gondolja, hogy le kell mondania az isteni pörköltről, gulyásról vagy rakott finomságokról. Pedig elég néhány hozzávalót helyettesíteni egy kímélőbb verzióra, hogy ne veszélyeztessük a diétánkat.

> Pörkölt zabnokedlivel <

Hozzávalók a pörkölthöz:

  • 1 közepes csirkemell
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • ½ paprika
  • ½ paradicsom
  • kókuszzsír
  • bors

Elkészítése:

A vöröshagymát kockákra vágjuk, és kevés kókuszzsíron üvegesre pároljuk. Amint megvan, felöntjük egy kevés vízzel, félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd az apróra vágott csirkemellet. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetjük. Ha kellően átmelegedett, ismét hozzáadunk 2-3 deci vizet, ami ellepi a húst, majd jöhet a paradicsom és a paprika is. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit magasabb hőfokon összeforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon készre főzzük.

Hozzávalók a nokedlihez:

  • 5-6 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál só
  • bors

Elkészítése:

A tojást a vízzel, a sóval és kevés borssal együtt habosra verjük, majd hozzá adagoljuk a zabpehelylisztet. Addig kevergetjük, amíg egy sűrű nokedlimasszát nem kapunk. Vizet forralunk kevés sóval, majd a lobogó vízbe szaggatjuk, és pár perc alatt készre főzzük.

> Rakott kel bulgurral <

Hozzávalók:

  • 35 deka darált hús (lehet marha, de akár pulyka- vagy csirkehús is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej kelkáposzta
  • 10 deka bulgur
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • pirospaprika
  • majoránna
  • tejföl

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, és adjuk hozzák a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kevés pirospaprikával és majoránnával. Addig rotyogtassuk, amíg el nem fő a leve. A kelkáposztát szedjük leveleire, lobogó sós vízben puhára főzzük, ahogy a bulgurt is kétszeres mennyiségű vízben. Ha minden alapanyag megvan, akkor egy hőálló tál alját locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és kezdjük el rétegezni a káposztát, a bulgurt és a húst, majd a tetejére jöhet a tejföl. Végül sütőben készre sütjük.

Tipp: Tejföl helyett használhatunk akár natúr joghurtot is, mert így még kímélőbb lesz a fogás.

> Diétás mákos guba <

Hozzávalók:

  • 6 darab teljes kiőrlésű kifli
  • 1 csésze kókusztej
  • 1 kiskanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 evőkanál természetes édesítőszer
  • 10 deka mák

Elkészítése:

Karikázzuk fel a kifliket, a tejet forraljuk fel a vaníliával, a mákot keverjük el az édesítővel. A kiflihez öntsük hozzá a tejet, hogy kellően megszívja magát, szórjuk meg a mákkal, és alaposan keverjük össze. Borítsuk az egészet egy hőálló tálba, és körülbelül negyed óra alatt süssük készre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.

Tipp: Készítsünk hozzá diétás vaníliasodót is, hogy még mennyeibb legyen a desszertünk.

Tipp:

Ha a világ összes konyhája közül az igazi, hazai ízek állnak hozzánk a legközelebb, látogassunk el a Katsa étterembe, ami az ÁRKÁD Food Loftban nyílik szeptember 12-én.

Kapcsolódó cikkeink