Egészség ásványi anyag bio gyümölcs minőség öko organikus vitamin zöldség
2019. szeptember 4.

Ezért szavazzunk az organikusra!

Egyre többen figyelnek oda az egészségükre, így fókuszba került az ételeink minősége is. Eláruljuk, mik az organikus alapanyagok előnyei.

Mit is jelent valójában az, hogy organikus?

Ha egy zöldséggel vagy gyümölccsel kapcsolatban azt halljuk, hogy bio, öko vagy organikus, akkor ezek mind ugyanazt jelentik: környezetkímélő körülmények között termesztették őket, műtrágyát, szintetikus és toxikus anyagokat nem tartalmaznak. Vagyis nem lettek mesterséges permetezőszerekkel kezelve. Ezek a vegyi anyagok ugyanis, a talajba jutva, a növény gyökerén keresztül fel is szívódhatnak.

Miért jobb a bio?

Ha ezeknek az alapanyagoknak az árait vizslatjuk, azt tapasztaljuk, hogy valamivel drágábbak, mint a sima zöldségek és gyümölcsök. Így jogos a kérdés: valóban megéri ezeket megvásárolni? A válasz az, hogy igen. Egyrészt így valóban biztosak lehetünk benne, hogy egy tiszta étellel van dolgunk, és nem kerülnek káros anyagok a szervezetünkbe, másrészt magasabb tápanyagtartalommal is bírnak, mivel az ilyen gazdálkodásokban odafigyelnek a minőségre. Tehát több vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, emiatt jobb hatással vannak az egészségünkre.

5 étel, amiből érdemes organikusat venni:

KoktélparadicsomA salátáink leggyakoribb alapanyaga? Akkor inkább biót válasszunk, mivel ahhoz, hogy szép és friss maradjon, rengeteg szintetikus szert használnak fel.

RépaMivel eleve egy gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindent felszív, ami a talajban van, így a káros gyom- és rovarirtó szereket is.

AlmaA paradicsomhoz hasonlóan sokféle génmanipuláló trükköt bevetnek, hogy az áruházak polcain sokáig frissnek és ropogósnak tűnjenek.

SpenótA levele eléggé erezett, így a toxikus szereket nehezebb alaposan lemosni róla.

ZellerA kutatások szerint ez a zöldség a rovarirtó szerekkel legszennyezettebb.

Tipp:

Ha számunkra is fontos, hogy még egy étteremben is organikus ételek kerüljenek a tányérunkra, akkor jó hír, hamarosan nyílik a Yolo Bistro az ÁRKÁD Food Loftban – Az igazán új ízekre megéri várni! Nyitás szeptember 12-én!

Kapcsolódó cikkeink