Psziché család fejlesztés fejlesztő gyerek játszóház képesség készség okos ügyesség
2019. november 12.

Ezért fejlesztenek a játszóházak

Amikor a gyerekünk tombol egy játszóházban, az nemcsak azt jelenti, hogy boldog, hanem azt is, hogy egyre okosabb és ügyesebb lesz!

Felesleges pénzkidobásnak érezzük, hogy a kicsiket elvigyük játszóházba? Pedig, ha jobban belegondolunk, ezzel befektetünk abba, hogy később sikeresebbek legyenek. Hogy miért is? Elárulunk néhány titkot, amikre eddig biztosan nem figyeltünk, amikor a kipirosodott arcú, hangosan nevető gyerkőcöket néztük a labdatenger közepén!

Ez nemcsak játék!

A gyerekek számára nagyon fontos, hogy mozogjanak, méghozzá szabadon. Míg egy felnőtt azt érzi, hogy egy kimerítő és stresszes nap után hatalmas és fárasztó kihívást jelentene neki felmászni egy bordásfalon, a kicsik ebből nyernek energiát! Ráadásul mozgás közben az idegrendszeri területeik fejlődnek, így javul például a figyelmük, a koncentrációjuk és a kommunikációjuk is. De mit is jelent a szabad mozgás? Minden olyan tevékenységet, ami nem irányított, ahol a gyerek magától dönthet, ami kellően változatos, és ami alatt megemelkedik a pulzusa is.

Fontos a változatosság

Miért jó, hogy ezerféle játék veszi körül a kicsiket egy játszóházban? Nemcsak azért, mert egy percre se unják el magukat, hanem azért is, mert mindegyik elem más-más készséget fejleszt. Például a motorikus képességek nagy szerepet kapnak, vagyis a koordináció, az állóképesség, az egyensúly. Gondoljunk csak arra, hogy milyen összetett feladat akár egy köteles mászóka meghódítása! Ráadásul ezek a lehetőségek nem adottak az otthoni környezetben, így új ingerekkel, terekkel, formákkal és anyagokkal ismerkednek a gyerekek játék közben.

Csak finoman!

Itt a nagymotorikus képességek mellett a finommotorikus készségek is javulnak. Hiszen már egy építős, összerakós játék is hatással van a szem-kéz koordinációjára, a tapintás fejlődésére. Ha pedig ezekben minél ügyesebbek a kicsik, annál magabiztosabbak lesznek a mindennapokban.

Kell a társaság!

Egy játszóházban a szociális képességek is jobban fejlődnek, mivel a gyerekek hasonló korúakkal találkozhatnak. Ráadásul olyanokkal, akik számukra idegenek. Így jobban megtanulják, hogyan kell osztozni egy játékon, figyelni másokra, és kommunikálni, kapcsolatot létesíteni.

Kiderül, ha baj van

Előfordulhat, hogy mi úgy látjuk, minden a legnagyobb rendben a gyermekünkkel, ám, ha elvisszük egy játszóházba, egy kötetlen felmérő program keretében kiderülhet: valamilyen részképesség elsajátításában lemaradásban van. Ami ugyan a mindennapokban semmilyen problémát nem okoz neki, de könnyen lehet, hogy a későbbiekben, például, ha iskolába kerül, pont emiatt találja majd nehezebben a helyét. Éppen ezért jó, ha a játszóházban dolgozó szakemberekkel átbeszéljük ezeket a tapasztalatokat, így még időben, játékos formában javíthatunk a helyzeten.

Szakemberek szemével

Az ÁRKÁD Budapestben a megújult Kölyökpark nemcsak egy hatalmas, többszintes gyerekdühöngő, hanem fejlesztés szempontjából is igazán profi játszóház. Ugyanis a rendszerét mozgásterapeuták, pszichológusok és korai fejlesztő szakemberek javaslatai alapján állították össze. Olyan speciális mozgás- és képességfejlesztő elemekkel van felszerelve, hogy a kicsik és a nagyobbak egyaránt megtalálhatják a kedvükre való elfoglaltságot. Érdemes mielőbb ellátogatnunk ide!

Kapcsolódó cikkeink