Psziché boldogság első nyaralás harmónia konfliktus nyaralás párkapcsolat szerelem utazás veszekedés vita
2019. július 17.

Ajjaj, ez lesz az első közös nyaralás!

Most lesz az első alkalom, hogy a párunkkal együtt vágunk neki egy utazásnak? Lehet, hogy nemcsak álomszerű pillanatokban lesz részünk!

Ha még friss a kapcsolatunk, természetes, hogy izgatottan várjuk az első alkalmakat, például az első közös nyaralást is. Csakhogy előfordulhat, hogy nem lesz minden olyan idilli, mint ahogy azt elképzeltük, így nem árt felvérteznünk magunkat, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Na és továbbra is egy párként térjünk haza…

Te ilyen is tudsz lenni?

Még nem töltöttünk együtt egy-két napnál többet a párunkkal? Könnyedén érhetnek meglepetések, és a kedvesünknek egy olyan oldalát is megismerhetjük, ami eddig rejtve maradt előlünk. Például előfordulhatnak olyan váratlan szituációk, amelyek megmutatják az igazi arcát. Például eltévedünk külföldön, ellopják a holminkat, baleset ér. Előfordulhat, hogy a párunkról eddig azt hittük, olyan kemény, mint a kőszikla, esetleg igazi vagány, ám ezekben a helyzetekben mégis egyszerűen bizonytalanná vagy idegessé, esetleg agresszívvá válik.

Mit tehetünk?

Természetes, hogy egy kapcsolat indulásakor még idealizáljuk a másikat, és esetleg olyan tulajdonságokkal is felruházzuk, amivel nem rendelkezik. Egy ilyen nyaralás pedig lerombolja ezeket az elképzeléseket. Ez nem feltétlenül probléma, ne érezzük úgy, hogy akkor egyből szakítanunk is kell, mert kiábrándultunk a másikból. Gondoljunk inkább arra, hogy legalább megismertük a gyengeségeit, tudjuk, mire kell odafigyelnünk, és nekünk hogyan kell viszonyulnunk hozzá ilyenkor.

Eltérő tempó

Az esetek nagy többségében a férfiak és a nők eltérően állnak hozzá a nyaraláshoz. A férfiak számára ez a néhány nap arról szól, hogy végre kiszakadnak a hétköznapokból, és lazíthatnak. Vagyis legszívesebben kiélveznék a nyugalmat a parton heverészve és koktélt szürcsölgetve. A nők azonban ilyenkor szeretnének feltöltődni, új élményeket szerezni. Vagyis szeretnének programokat szervezni, jönni-menni, és arra vágynak, hogy a kedvesük velük foglalkozzon, kényeztesse őket. Ezek a különbségek pedig konfliktust okozhatnak.

Mit tehetünk?

Tisztázzuk előre, ki mire vágyik pontosan, és próbáljunk kompromisszumot kötni. Tehát a legjobb megoldás, ha a nap egyik felére szervezünk valamilyen aktív kikapcsolódást, a másikban pedig lazítunk. Na és abban is állapodjunk meg, hogy kölcsönösen a másik kedvében járunk, de ha a partnerünk éppen egy kis magányra vágyik, azt is megadjuk a másiknak. Legalább addig, amíg elszürcsöli a kedvenc koktélját.

Rutin helyett

Még egy friss kapcsolatban is hamar kialakulnak a megszokott dolgok, a napi rutin. Például, hogy mikor kelünk, megyünk munkába, találkozunk esténként, vagy mit csinálunk hétvégén. Míg egy utazás alatt ez azonnal megváltozik. Vagyis már olyan egyszerű kérdések is vitákat szülhetnek, hogy hol reggelizzünk, hova menjünk, ki főz esetleg az apartmanban.

Mit tehetünk?

Ahogy a lazítás vagy aktív kikapcsolódás pontjait, úgy ezeket is beszéljük át előre. Például azt, hogy mikor keljünk fel, étteremben vacsorázzunk-e vagy csak vegyünk valamit a boltban, elmegyünk-e kirándulni vagy a medence partján heverünk inkább?

Vágyálmok helyett realitás

Amikor nyaralni indulunk, megmagyarázhatatlan izgatottság lesz rajtunk úrrá. Reméljük, hogy most aztán biztosan történik valami rendkívüli az út alatt, vagy még közelebb kerülünk egymáshoz. Elképzeljük, hogy a párunk, aki az utóbbi időben olyan feszült a munka miatt, most olyan felhőtlen lesz, akár egy kisgyerek. Vagy egész nap csak romantikus dolgokat csinálunk. Ha pedig ez nem történik meg, biztosan csalódunk, rosszabb esetben durcásak lehetünk.

Mit tehetünk?

Ne legyenek túlzott elvárásaink, egyetlen vakáció sem tesz csodát. A párunk is kell ahhoz, hogy közös élményeket gyűjthessünk, és közelebb kerüljünk egymáshoz. Ha pedig valami bánt minket, semmiképp se tartsuk magunkban, hanem finoman próbáljuk a másik tudtára adni, hogy például egy tengerparti borozás, csillagnézés kiengesztelne minket.

Kapcsolódó cikkeink