Ilyenkor a megszokott gőzölgő feketénk helyett jobban esik egy hűsítő változat, ugye? Próbáljuk ki ezeket a hűsítő verziókat!
> Görögös frappé <
Hozzávalók:
- 1,5 teáskanál instant kávé
- 1-2 teáskanál cukor
- 2 deci tej
- víz
- jég
Elkészítése:
Egy magas pohárban az instant kávét és az ízlés szerint adagolt cukrot felöntjük kevés forró vízzel, majd tejhabosító segítségével habosra verjük. Ezek után jöhetnek a jégkockák, a tej, majd a pohárban megmaradt helyet vízzel töltjük ki. Szívószállal érdemes fogyasztani.
> Ice cappuccino <
Hozzávalók:
- 1 csésze frissen lefőzött kávé
- cukor, ízlés szerint
- 2,5 deci tej
Elkészítése:
Főzzük le a kávét egy nagyobb csészében, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot. Jöhet a 2 deci hideg tej is, majd tegyük rövid időre a hűtőbe. A maradék tejből készítsünk tejhabot, és ha már kihűlt a kávénk, akkor tegyünk a tetejére egy keveset.
Tipp: A tetejét hintsük meg egy kevés fahéjjal, szerecsendióval, reszelt csokoládéval vagy akár egyéb fűszerekkel.
> Espresso tonic <
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 1 deci tonik
- jég
Elkészítése:
Egy nagyobb pohárba tegyük bele a jeget, öntsük fel a tonikkal, majd jöhet rá az eszpresszó. Ne ijedjünk meg, ha felhabzik!
Tipp: Adjunk hozzá narancskarikát vagy vékonyra vágott narancshéjat.
> Buborékos jegeskávé <
Hozzávalók:
- 1 adag kávé
- 1,5 deci szóda
- jég
Elkészítése:
Egy nagy poharat töltsünk fel félig jéggel, erre jöhet a szóda. A frissen főzött kávét kicsit hűtsük le, és mehet rá a szódára.
Tipp: Ha némi alkoholra is vágyunk, akkor a szóda mellé még jöhet egy kevés gin vagy vodka is.
> Kávés jégkocka <
Hozzávalók:
- 1 adag kávé
- cukor, ízlés szerint
- tej
- vaníliafagyi
Elkészítése:
Főzzük le a kávét a megszokott módon, ha kihűlt, oszlassuk el jégkockatartóban, és tegyük mélyhűtőbe. Ha isteni jeges kávéra vágyunk, akkor nincs más dolgunk, mint egy magasabb pohárba némi vaníliafagyit tenni, rádobni néhány kávés jégkockát, végül felönteni kevés tejjel.
Tipp: A vaníliafagyit akár el is hagyhatjuk, vagy kipróbálhatunk helyette más ízesítésű jeges finomságot.
Extra tipp:
Ha igazán egzotikus jeges kávéra vágyunk, akkor próbáljuk ki a Café Freiben például az Etióp Jégkaramellás Gyömbér-Lattét vagy a Jávai Jeges Narancs-Mokkát.
Ha inkább az édes ízek kedvelői vagyunk, akkor a Starbucksban az Iced White Caffé Mochát válasszuk.
Ha egy olyan finomságot szeretnénk, ami akár egy kiadós desszerttel is felér, a Coffeeshop Companyban a helyünk, és kortyoljunk Oreo shake-et, amiben fehér frappé van.