Egészség baki éhség fogyókúra kalória kiló mozgás sport súly
2019. február 14.

Diétás bakik – és amit tehetünk ellenük

Eldöntöttük, hogy fogyókúrázni kezdünk? Ha elkerüljük ezeket a tipikus hibákat, nagyobb az esély arra, hogy kitartunk, és megszabadulunk a felesleges kilóktól!

1. baki:

Mindent egyből akarunk

Még csak egy hete döntöttük el, hogy leadunk néhány kilót. Már voltunk párszor edzőteremben, lemondtunk a nasiról, mégsem történik semmi. Amikor ráállunk a mérlegre, ki vagyunk borulva, hogy a nyelve alig néhány dekával mutat kevesebbet, és dühünkben alaposan bevacsorázunk.

Mit tehetünk ellene?

Mantrázzuk magunkban a következőt: ha ilyen sokáig (akár hosszú hónapokig, sőt évekig) nem foglalkoztunk a diétával, és a testmozgást is hanyagoltuk, akkor hagyjunk magunknak időt, hogy felvegyük a tempót. Életmódszakértők szerint körülbelül 21 nap kell ahhoz, amíg elsajátítunk egy új szokást, és elkezdjük magunkénak érezni. Vagyis legalább három hétig kell kitartanunk, hogy egyáltalán érezhető eredménye legyen az önsanyargatásunknak. De ha ezt tudatosítjuk magunkban, könnyebben célt érünk.

2. baki:

Megvonjuk a finomságokat

Csak semmi cukor, semmi szénhidrát! – nagyon könnyű kimondani, hogy ezeknek tiltólistára kell kerülniük. De ha eddig odáig voltunk a tésztákért vagy a péksütikért, és most egyik pillanatról a másikra teljesen meg kell vonnunk magunktól, hamar elbukunk. Hiszen így egyfolytában az jár a fejünkben, mikor bűnözhetünk megint.

Mit tehetünk ellene?

Ha valamit kénytelenek vagyunk száműzni az étrendünkből, akkor azt fokozatosan tegyük, 1-2 hét alatt csökkentsük az adagokat, mielőtt teljesen kiiktatjuk. Na és jó ötlet, ha mindennek megkeressük az egészségesebb verzióját, hiszen spagetti készülhet akár cukkiniből is! Ha pedig sehogy sem tudunk ellenállni, akkor ne kínozzuk magunkat, és együnk egy keveset a kedvencünkből.
Emellett arra is gondoljunk, hogy a fogyás kulcsa nem a tökéletes lemondásban rejlik. Szervezetünknek igenis szüksége van összetett szénhidrátokra. Vagy teljes kiőrlésű gabonafélékre, hiszen ezek rengeteg rostot és vitaminokat tartalmaznak, amik a fogyást is felpörgetik.

S

3. baki:

Kopog a szemünk

Általában olyan diétákat nézünk ki magunknak, amiben pontosan megadják, mit és mennyit ehetünk. Az első egy-két nap természetes is, hogy nem érezzük magunkat olyan jóllakottnak, mint korábban. Ám, ha még egy hét után is folyamatosan gyötör minket a farkaséhség, az nem vezet sehova, mert így egy idő után biztosan fel fogjuk adni a küzdelmet.

Mit tehetünk ellene?

Ha folyamatosan kopog a szemünk az éhségtől, a feladatainkra sem tudunk úgy koncentrálni. Inkább iktassunk be néhány egészséges nasit extraként, például egy pohár natúr joghurtot, gyümölcsöt, csíkokra vágott zöldséget vagy akár egy-két kocka étcsokit.

4. baki:

Elrontjuk és feladjuk

Nagy lelkesedéssel és elszántsággal vágunk neki a diétának, de aztán megtörik az új rutin: egy étteremben elcsábulunk egy különleges fogásra, vagy csupán egy pocsék nap a kedvünket szegi, és megvigasztaljuk magunkat valami finomsággal. Ilyenkor úgy érezzük, hogy elrontottuk az egész fogyókúrát, így nincs is értelme folytatni.

Mit tehetünk ellene?

Azonnal felejtsük el, hogy feladjuk! Oké, benne van a pakliban, hogy hibázunk, és olykor-olykor bele is fér egy „csaló nap”, de ez nem jelenti azt, hogy véget kell vetni minden erőfeszítésnek. Lelkiismeret-furdalás helyett másnap jobban figyeljünk az étkezésekre, vagy éppen fél órával többet töltsünk a futópadon.

5. baki:

Számolgatjuk a kalóriákat

A lehető legrosszabb, ha folyamatosan azt vizslatjuk, miben mennyi energia van. Mert ha azt nézzük, hogy egy átlagos nőnek körülbelül 1200 kalória a napi limit ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, az bizony radikális megvonásnak számít. Csakhogy ilyenkor sokszor átesünk a ló túlsó oldalára: annyira keveset eszünk, hogy amiatt kezd el a szervezetünk raktározni.

Mit tehetünk ellene?

Kezdetben ne a kalóriákra, hanem az ételek minőségére figyeljünk és arra, hogy naponta többször együnk keveset. Egy idő után magától is beáll majd, számunkra mi az ideális napi kalóriamennyiség.

 

Kapcsolódó cikkeink
Eldöntöttük, hogy fogyókúrázni kezdünk? Ha elkerüljük ezeket a tipikus hibákat, nagyobb az esély arra, hogy kitartunk, és megszabadulunk a felesleges kilóktól!