Egészség betegség edzés éhség kimerültség másnaposság nátha sport
2019. április 2.

4 ok, amikor tilos az edzés!

Néha nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra, de vannak olyan helyzetek, amikor valóban jobban tesszük, ha inkább a pihenést választjuk.

A bikiniszezon közeledtével úgy érezzük, minden adandó alkalmat meg kell ragadni arra, hogy formáljuk a testünket? Ne essünk túlzásba, igenis vannak olyan alkalmak, amikor az edzéssel többet ártunk, mint használunk. Soroljuk is ezeket!

Amikor betegek vagyunk

„Egy kis edzés még segít is abban, hogy legyűrjem a náthát” – sokan ezzel érvelnek, amikor még betegen is képesek sportcipőt húzni. Csakhogy ezzel pont az ellenkezőjét érik el! Ha ugyanis izzadni kezdünk, akkor még jobban megfázhatunk, sőt, akár tüdőgyulladást is kaphatunk. Ráadásul a mozgás még segíti is a vírusok terjedését a szervezetben, és akár komolyabb szövődményekkel is számolnunk kell. Egy nehezen kezelhető szívizomgyulladás nem ér annyit, mint egy órás edzés, ugye?

Extra tipp: Egyedül akkor megengedett az edzés, ha enyhébbek a tüneteink, például kicsit folyik az orrunk, vagy be van dugulva. De ha már köhögünk, vagy úgy érezzük, hőemelkedésünk van, irány az ágy!

Amikor macskajajjal küzdünk

Egy kiadós buli után abban bízunk, hogy egy kis testmozgás legalább segít megszabadulni a méreganyagoktól, és gyorsabban regenerálódunk? Sajnos, ez tévedés! A májunk ilyenkor igencsak igénybe van véve, hiszen fel kell dolgoznia az elfogyasztott alkoholt. Ezért nem képes kellő mennyiségű glükózt előállítani, így a vércukorszintünk leeshet, ami akár ájuláshoz is vezethet. Ahogy az is, hogy az alkohol vízhajtó hatása miatt dehidratáltak leszünk, és könnyebben kiszáradunk mozgás közben. Arról nem is beszélve, hogy másnaposan nem tudunk annyira koncentrálni, ezért könnyebben megsérülhetünk.

Amikor túl sokat/túl keveset ettünk

Gyakran előfordul, hogy az egész napos rohangálásban nem jut időnk arra, hogy normálisan együnk valamit, ezért az edzésre korgó gyomorral állítunk be. Lehet, hogy azt gondoljuk, „sebaj, kibírom, majd eszem utána”, de pillanatok alatt leeshet a vércukrunk, és akár el is ájulhatunk. Így jobban járunk, ha elnapoljuk a mozgást. Ahogy akkor is ez a helyes döntés, ha egy kiadós ebéd vagy vacsora után szeretnénk ráállni a futópadra. Tele gyomorral ugyanis könnyen rosszul lehetünk.

Extra tipp: Ha azért lettünk rosszul, mert nem ettünk, akkor a vércukorszintet mielőbb állítsuk helyre, például együnk meg egy energia- vagy müzliszeletet, kortyoljunk gyümölcslevet vagy izotóniás italt.

Amikor kimerültünk

„Majd az edzés újra felpörget!” – mondogatjuk, amikor egy fárasztó munkanap után indulnánk a terembe. De ha nagyon úgy érezzük, hogy lemerültek az energiatartalékaink, napok óta keveset alszunk és stresszesek vagyunk, inkább adjunk magunknak egy kis kimenőt. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk lassabban regenerálódik, az immunrendszerünk sérülékenyebb, a szív- és érrendszerünket is óvni kell. Érdemes a testünk jelzéseire hallgatni, és ahelyett, hogy tovább terhelnénk, inkább hagyjuk, hogy új erőre kapjon!

 

Kapcsolódó cikkeink