Psziché betörők biztonság előkészület eltévedés külföld nyaralás utazás veszély
2019. július 31.

10 tipp, hogy biztonságban legyünk a nyaralás alatt

Ha aggódunk, hogy történik valami baj az utazás alatt, figyeljünk oda a következőkre.

1. Egy közeli családtagnak vagy ismerősünknek adjuk meg a pontos elérhetőségét annak a helynek, ahova utazunk. Ha pedig barátokkal megyünk, akkor egyvalakinek a mobilszámát is a társaságból, hogy biztosra menjünk.

2. Legalább a telefonunkkal fotózzuk le a személyi igazolványunkat, útlevelünket, jogosítványunkat, tajkártyánkat, ha esetleg elveszítenénk őket. Az igazán profik akár másolatot is készíthetnek róla, de ezeket tartsuk eltérő helyen, mint az eredetieket.

3. Állítsunk be a bankkártyánkon egy limitet, hogy egyszerre mennyi pénzt tudunk róla levenni. Ez legyen annyi, ami esetleg vész esetén szükséges, de ne verjen minket földhöz, ha véletlenül elveszítjük vagy ellopják a kártyánkat.

4. Ha elindulunk például városnézésre vagy akár a strandra, a család vagy társaság többi tagjával együtt szemeljünk ki egy fix helyszínt arra az esetre, ha véletlenül szem elől tévesztenénk egymást.

5. A telefonunkon állítsuk be azokat az alkalmazásokat, amik abban segítenek, hogy vagy az elveszett mobilt találjuk meg, vagy pedig egymást az ismerőseinkkel. Ezekkel a pontos címet be tudjuk lőni.

6. Súlyos étel- vagy gyógyszerallergiánk van? Ha külföldre utazunk, keressük ki angolul vagy az adott ország nyelvén azt, hogy mire. Akár egy cetlire fel is írhatjuk, amit felmutathatunk az étteremben vagy gyógyszertárban.

7. Ha eddig nem volt beállítva a telefonunkban az a személy, akit vész esetén értesíteni kell (ICE – In Case of Emergency), akkor most a tökéletes alkalom, hogy ezt pótoljuk, egy utazás alatt pláne jól jöhet.

8. „Á, a biztosítás felesleges macera!” – legyintünk sokan, pedig igenis érdemes legalább egy minimális összeget áldozni rá, hiszen akár tetemes pénzt is megspórolhatunk, ha véletlenül kórházba kerülünk külföldön.

9. Ha külföldre megyünk, keressük ki előre a legfontosabb elérhetőségeket, például a helyi konzulátus vagy nagykövetség számát, kórház címét, esetleg a nyaralóhoz legközelebb eső patikáét. Megéri ez a pár perc energiaráfordítás.

10. Amennyiben hosszabb ideig leszünk távol, kérjük meg valamelyik családtagunkat vagy ismerősünket, hogy legalább egyszer ugorjon be hozzánk. Vegye ki a postaládából a leveleket, húzza ki a kukát a ház elé, hagyjon égve egy villanyt, mert a betörők sokszor ezeket az apró jeleket figyelik.

Kapcsolódó cikkeink