Új trend született: Varázsoljunk a hátrányból előnyt!

Lassan tényleg itt a pandémia vége... Schmidt Judit dietetikus segítségével összegeztük, mit érdemes megtartanunk az elmúlt időszakból. Mert ilyen is van!
Szöveg: Schmidt Judit Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Haberland-Isai Anita Smink: Gyetvai Viktória Haj: Radván Simon Stylist asszisztens: Földi Fanni

 

A pandémia felforgatta az életünket, rövid és hosszú távon is számos változást hozott magával. És bizony van, melynek nem érdemes hátat fordítani most, a veszély elmúltával sem. Schmidt Judit (@youteefool) dietetikus írása következik.

Ruha övvel Mango 9995 Ft, karkötők Parfois 6995 Ft/szett

 

Nem kérdés, hogy mind mentálisan, mind testileg igen megterhelő időszak van mögöttünk. Még nem is ért véget teljesen, dacára a sok lazításnak. Azonban egyre inkább szerepet kap az a trend is, hogy észrevegyük azokat a szokásokat és változásokat is, amik tényleg pozitívumot hoztak az életünkbe. Kényszerből vagy éppen a helyzet okozta lehetőségként. Számos olyan akad, amelyeket nem érdemes csak úgy eldobni akkor, amikor a korlátozások végleg megszűnnek, és visszatérünk a megszokott, bár normálisnak nem feltétlenül nevezhető mindennapjainkba. Hiszen már sok minden nem lesz ugyanolyan, mint volt – mi magunk sem.

Ne pörögjünk vissza!

2020 márciusában szinte egy nap alatt változott meg az életünk. S bár a lezárások kezdetén még úgy éreztük, egy cipőben evezünk, hamar kiderült, hogy nem egyformán érint mindenkit a helyzet. Kényszerből, de le kellett lassulnunk, és ezt bizony élethelyzettől függetlenül másként éltük meg. Ami a legtöbbünk számára közös volt: a munkahelyre és az iskolába való utazás idejét megspórolva a reggeli rohanás, kapkodás egy időre a múlté lett. Mivel szinte minden zárva volt, nem kellett máshova sem sietni. Volt idő gondolkodni, magunkba mélyedni (ha épp nem a gyerekeink cincálták szét az idegeinket), elmélyíteni és megszilárdítani a kapcsolatokat, rég nem látott ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal csevegni az interneten vagy telefonon. Jegyezzük meg ezt az érzést, mert még szükségünk lehet rá! De akkor már nekünk magunknak, tudatosan kell megteremteni az időt magunkra, egymásra.

Legyen fókusz az egészségen!

Közhely, de felértékelődött az egészség szerepe. Az elmúlt időszakban sokkal jobban odafigyeltünk a mindennapi egészségünkre és a közérzetünkre. Hamarabb észrevettük, hogy ha valami nem úgy működött, ahogy szokott. Jó lenne, ha vírusveszélyen kívül is megtartanánk ezt az attitűdöt, és sokkal mélyebben, tudatosabban vennénk részt a saját testünk működésében, s figyelemmel kísérnénk az akár aprónak tűnő elváltozásokat. Legyen az egy egyszerű nátha, megfázás vagy akár valami komolyabb betegség. Olyankor valóban maradjunk otthon! Nem tudhatjuk, hogy a körülöttünk élők immunrendszere mennyire tolerálja a számunkra esetleg csak egyszerű, de hamar átvészelhető tüneteket okozó betegséget.

Főzzünk többet!

Bár a házhoz szállítás továbbra is működött, de gazdasági és környezetvédelmi okokból mégis egyszerűbbnek és biztonságosabbnak is tűnt a magunk által készített ételek fogyasztása – még azok számára is, akik korábban gyakran ettek étkezdében, étteremben. Ez a helyzet pedig sokakból kihozta az igazi kreativitást. Utazás helyett megfőzhettük a távoli országok nemzeti ételeit, s így lélekben pótolhattuk az elmaradt nyaralást, városnézést. Rájöhettünk, hogy a főzés is lehet közös családi elfoglaltság, vagy épp ellenkezőleg: olyan énidő, amikor kizárjuk a mindennapi gondolatokat és szorongásokat. Ha így történt, a továbbiakban is sokszor főzzünk, süssünk otthon: az étel a szeretet, törődés, gondoskodás jele is. Nem mellesleg, így valóban tudjuk, miben mi van, s még a pénztárcánknak is kedvezünk. Sokaknál egyébként a házi kovászolás, fermentálás, vagy éppen az apróbb-nagyobb konyhakert nevelgetése is új lehetőségeket nyitott, s a kényszerből vagy éppen divatból elkezdett kísérletek végül fenntartható szokásokká alakultak át.

Vásároljunk tudatosabban!

Sokkal inkább megfontoltuk, mikor és hova járunk vásárolni. Jobban odafigyeltünk közben a higiéniára is. A bevásárláskor is fontossá vált, hogy minél kevesebbszer tapogassuk meg az élelmiszereket (zöldséget, gyümölcsöt), s még jobban betartsuk a köhögési, tüsszögési etikettet is. A gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés is beleivódott a napi rutinba – ezt fontos lenne később is megtartani, mivel nem csak a vírusoktól kell védeni a szervezetünket. Fellendült az online vásárlás, bevásárlás is. A hirtelen jött változásokat az élelmiszer kereskedelem is hamar lereagálta. Ezáltal azok is könnyen és gyorsan megoldhatták a szükséges bevásárlást, akik lecsúsztak az aktuális időkorlátos vásárlás lehetőségéről, vagy éppen karanténba kényszerültek, esetleg aggódtak a tömeg és a fertőzésveszély miatt. Az online vásárlás és a házhoz szállítás nagyban leegyszerűsítette az életünket, s az ezzel spórolt idő, energia a járványhelyzet megszűnését követően is jó lehetőséget jelent arra, hogy sokkal tudatosabban és kényelmesebben vásároljunk – felmérve az otthoni készleteket, de megelőzve a túlzott mértékű és felesleges élelmiszer felhalmozást.

Eddzünk otthon is, szabadban is!

Az edzőtermek, uszodák, s egyéb, csoportos edzéslehetőségek átmeneti, de jelentősen hosszú bezárása nagy érvágást jelentett a hobbi- és élsportolóknak egyaránt, de a termek, létesítmények fenntartóinak is. Az otthonmaradás miatt jelentősen csökkent a mozgásterünk, sokan unalmukban vagy feszültséglevezetésként nassoltak is emellett, így a többség néhány kiló plusszal zárta az egymást követő hullámokat. Ugyanakkor az online edzések tere is megnyílt, így ismét időt spórolhattunk az utazással, és akár más városban, országban élő edzők óráiba is bekapcsolódhattunk. Vagy éppen átalakítva a lakást, beszerezve néhány (újabb) sporteszközt otthonra, pótolhattuk a kimaradt edzéseket, testnevelés órákat. Mások inkább a szabadban mozogtak, akár a korábbinál jóval többet. A futás, séta, kirándulás nemcsak fizikai, de lelki, szellemi kikapcsolódást is jelentett. Ezeket is érdemes megtartanunk. Ahogyan például azt is, hogy többet gyalogoltunk például a tömegközlekedés helyett, ezzel is némileg kompenzálva a sok ülést, ami az otthonmaradással óhatatlanul együttjárt.

Óvjuk a mentális egészségünket

A koronavírus pandémia egyik „előnye”, ha úgy tetszik, hogy a fizikai jóllét mellett előtérbe kerültek a mentális egészséggel, jólléttel kapcsolatos témák. Mivel a bezártság, a folyamatosan változó és megjósolhatatlan ideig tartó korlátozások, az aggasztó járványügyi adatok, a sorozatos veszteségek előbb vagy utóbb még azokat is megérintették lelkileg, akik amúgy kellően reziliensnek mutatkoztak. Az online térben sorra nyíltak a lehetőségek a jóga, meditáció és a mindfulness elsajátítására, gyakorlására is, ami sokak számára nyújtott kiutat a nehéz élethelyzetek közepette is. Vigyük tovább magunkkal ezt a tudatosságot, nyitottságot a továbbiakban is, hogy a lelki életünk továbbra se legyen tabu vagy szégyenérzet forrása!

 

 Ne legyen kényszer!

„Mindenki egyénileg maga is átgondolhatja, mi az a szokás, ami számára fontos marad a továbbiakban, ami hozzátesz és nem elvesz a mindennapjaihoz – tanácsolja Judit. – A testi-lelki egészség megőrzése érdekében ne várjuk, hogy újabb, globális változások kényszerítsenek minket a tudatosságra, odafigyelésre!”