Tök jó buli!

Bár nálunk nem hagyományos ünnep, de ha ügyesek vagyunk, igazán szuper családi program lehet a Halloween.
Szöveg: Rózsa Ágnes Fotó: Getty Images Hungary

 

Valójában egyetlen este, október 31-e, mindenszentek előestéje – ám ahogy az amerikai filmekben, sorozatokban is láthatjuk, hetekig tartó készülődést és bulisorozatot jelent a felnőttek és a gyerekek számára is. És valójában pont ez a lényege: a Halloween remek alkalom, hogy egy kicsit jól érezzük magunkat, (viccesen) ijesztgessük egymást, feldíszítsük az otthonunkat, és közös programokat csináljunk a családdal, barátokkal. Lehet, hogy a jellegzetes szimbólumok, szokások nekünk furcsák, esetleg erőltetettnek tűnhetnek, de ahhoz, hogy halloweeni hangulatot varázsoljunk akár a gyerekek kedvéért, nem szükséges mindent lemásolni vagy utánozni. Sőt, az lenne a jó, ha a már meglévő saját családi hagyományaink mellé egy-két új, szórakoztató, a saját érdeklődésünkhöz, lehetőségeinkhez és kedvünkhöz passzoló élményt szerezhetnénk. Hasznos tippek következnek, hogyan tehetjük örömtelivé ezt az október végi időszakot a halloweeni jellegzetességek segítségével.

1. Faragjunk tököt!

Vagy fessünk, színezzünk, ami nekünk komfortos. A gyerekek a faragást élvezik a legjobban, ami egyébként egyáltalán nem olyan nehézkes és maszatos, mint amilyennek tűnhet. Ha van hozzá jó eszközünk (éles kés, hosszú, fűrészszerű mintafaragó, recés szélű kaparókanál), akkor elég hamar és könnyen elkészíthetjük az alapokat, amit aztán kedvünkre dekorálhatunk. Kisebbek a tök kivájásában és a minta felrajzolásában segíthetnek leginkább, a nagyobbak a kikapart tökbe már ügyesen bele is tudják vágni a mintákat. Egy ilyen faragott tök, benne mécsessel még akkor is nagyon vicces látvány, ha nem sikerül tökéletesre, csálé lesz vagy kicsit fura – de a miénk, és a kicsik ezt imádják. Aki pedig ezt túl macerásnak érzi, alkoholos filccel egyszerűen felrajzolhatja a tökre az arcot ábrázoló mintát, de akrilfestéket is használhat. És persze pók, szellem vagy bármi más ijesztő minta is kerülhet a gömböcskénkre.

2. Süssünk!

A közös sütés-főzés az egyik legszórakoztatóbb családi program lehet, és a sült tököt nagyon egyszerűen belekombinálhatjuk a megszokott receptekbe. Ha van kedvenc muffin vagy bármilyen kevert sütireceptünk, azt egyszerűen kiegészíthetjük péppé tört sütőtökhússal – tökéletes feladat akár a legkisebbeknek is villával vagy krumplinyomóval pürét készíteni a finom, édesre sült tökből. Sokkal szívesebben fogyasztják a gyerekek mindazt, amit velük együtt készítettünk el – és ne csodálkozzunk, ha az elkészült finomságok kóstolásához mindenképp vendégeket is akarnak hívni.

3. Bulizzunk!

Valamiért a halloweeni buli olyasmi, amiért kivétel nélkül minden gyerek rajong. Nem kell a filmekben látott, az egész házra kiterjedően, látványosan dekorált, terülj-terülj asztalkámat felvonultató gigapartira gondolni: a kicsiknek ebben az a buli, hogy együtt lehetnek a barátaikkal, beöltözhetnek és nassolhatnak. (Valójában ez egy farsangi buli, ahol mindenki szellemnek, boszorkánynak, csontváznak, zombinak vagy fekete macskának öltözik…) Ha ők jelmezt húzhatnak, az már hatalmas ok a vidámságra, és ha még anya, apa is fest esetleg monoklit a szeme köré, pókot az arcára, vagy a fejébe csap egy boszikalapot, máris még frenetikusabb számukra a buli. Aki szeretne, beszerezhet halloweenmintás tányért, poharat, szalvétát, de az is szórakoztató lehet, ha közösen rajzolunk rájuk filccel tököt, szellemet, denevért – és így jóval olcsóbban is jövünk ki. Az eldobható papírdíszek helyett (vagy mellett) jó ötlet krétafilccel az üvegfelületeket kidekorálni – melyik kicsi ne élvezné, ha az ő félelmetes rajzai díszítik napokig a lakást?!

4. Kiránduljunk!

Ha szerencsénk van, október közepén-végén még kellemes kirándulóidőt foghatunk ki. Bejárhatjuk a bevált, kedvenc helyeket, és faleveleket, terméseket gyűjthetünk az őszi vagy halloweeni dekorációhoz. De felfedezhetünk új élményeket is a Halloween tematikájához kapcsolódóan. A Zselici Csillagparkban például halloweeni éjszakai bemutatót tartanak, a Mecsextrém parkban éjszakai bobozásra van lehetőség. Almamelléken az Ősbükkösben félelmetes halloweeni dekoráció látható, ahová éjszakai szellemvasút-túrával lehet eljutni. Többek között a Körösvölgyi állatpark, a Budakeszi vadaspark, a Jászberényi állatkert vagy a Szegedi vadaspark is készül izgalmas halloweeni programokkal. A választék hatalmas, azonban mielőtt elindulunk, mindig ellenőrizzük, kell-e regisztrálni az eseményre előre, illetve meddig és hány látogatót engednek be, nehogy potyára induljunk útnak.

5. Kuckózzunk!

Ha hidegebb az idő, vagy inkább otthoni programokra vágyunk, jöhetnek a rajzfilmek és családi mozik! Nagyon sok gyereksorozatnak van halloweeni kiadása, ezeket esetenként a tévécsatornák is adják, de a streamingszolgáltatók oldalain rá is kereshetünk a kedvenceinkre. (Néhány tipp: Pocoyo Halloween, Hotel Transylvania, A szuperszörnyecskék megmentik a Halloweent, Grizzy és a Lemmingek, Dorothy Óz földjén) A nagyobbakkal pedig vicces egész estés filmeket választhatunk. (Ötletek: Hubie a Halloween hőse, A Bridge Hollow-i átok, Addams Family, Szellemkutyák, Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz) Ellenőrizzük az életkori ajánlást és az előzetest, mielőtt elindítjuk a filmet. Süssünk tököt, pattogassunk kukoricát, készítsünk be nassolnivalókat, puha plédeket és hangulatvilágítást, és indulhat is a mozimaraton!