Tegyünk együtt a karácsonyért!

Meggyújtottuk az első adventi gyertyát, de nehéz szívvel készülődünk… Pedig ha felelősséggel éljük a napjainkat, nem fog csorbulni az ünnep meghittsége.
Írta: Zellei Dóra

 

Nehezen fogadjuk el, hogy más lesz ez az ünnep. „De tényleg nagyon más kell hogy legyen?” – kérdezi Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus, akinek egyik fő területe a szorongás kezelése. A pozitív hozzáállás és a tisztánlátás az, ami ebben az esetben is segíteni fogja a lelkünket, illetve a gondolatainkat a helyes irányba terelni.

„Nagyon fontos, hogy törekedjünk az észszerűségre. Ne engedjük, hogy a szorongásunk felülemelkedjen rajtunk, inkább hallgassunk a racionális oldalunkra, amely azt mondja: fogadjuk el, hogy ez a karácsony kicsit másmilyen lesz, és a lehetőségeinkhez képest próbáljuk meg kihozni belőle a maximumot. Ehhez pedig segítségünkre lesz az a sok tapasztalat, amit az elmúlt hónapokban gyűjtöttünk. Hiszen ez a pandémiás helyzet nem most alakult ki, nem váratlan, hogy így kell ünnepelnünk. Bár ebben a csatában az ellenség láthatatlan, egy csomó információt már régóta tudunk róla. Tavasszal tényleg a semmiből jött ez a járvány, teljesen érthető volt a riadalom, ami az egész világot körülölelte. Hosszú generációkra visszamenve, még csak hasonlóban sem volt része az emberiségnek… Március óta viszont sok idő telt el. Lássuk be, a koronavírus átírta az egész évünket, és ez bizony azt is jelenti, hogy sajnos megtanultunk vele együtt élni, rutinszerűvé váltak a védekező lépéseink. Nem csak a húsvétot ünnepeltük már szűk körben, a korlátozott körülmények az új tanévre is rányomták a bélyegét, és hosszú hetek óta egyértelmű az is, hogy a karácsony sem marad ki a sorból. Viszont ha ezt a tényt tudomásul vesszük, jóval könnyebb lesz elfogadnunk a helyzetet. Hiszen senki sem mondta, hogy ettől még el fog maradni a karácsony! Jóval nagyobb fegyelmezettséggel, felelősségvállalással igenis ünnepelhetünk.”

A szorongásunkat leginkább úgy tudjuk legyőzni, hogy kialakítjuk a biztonságérzetünket. Ebben a helyzetben ez csak úgy fog menni, ha mindent előre átgondolva intézünk, és semmit sem hagyunk az utolsó utáni pillanatra! Ne felejtsük el, nem az ár ellen kell úsznunk, hiszen mindenki ugyanabban a cipőben jár.

„Osszuk be a feladatokat jó előre, és amit tudunk, intézzük online, ehhez most minden körülmény adott. Majd, ha megtehetjük, karácsony előtt húzódjunk vissza legalább egy héttel, és minimalizáljuk a fizikai kontaktusokat. Felelősséget kell vállalnunk a magatartásunkért… Ha 23-án még a hentesnél sorban állunk, akkor másnap ne találkozzunk a 80 éves nagymamánkkal, csak azért, hogy a karácsonyi légkör ne sérüljön! Tegyünk meg mindent azért, hogy magunkat és a szeretteinket biztonságban tudjuk. Azt vallom: ha fegyelmezettek vagyunk, a legszűkebb családdal igenis létrejöhet az együttünneplés. Hiszen az online tér sok mindenre jó, több mindent pótol, de a hangulatot nem tudja visszaadni. Számtalanszor bebizonyították már: a szeretetet akkor tudjuk a legjobban megélni, ha egy térben vagyunk. Épp ezért, ha minden szabályt betartunk, igenis meg kell adni a lehetőségét annak, hogy a legfontosabb szeretteinkkel találkozzunk. Igen, rá vagyunk kényszerítve arra, hogy priorizáljunk, de ez lehet, hogy nem is akkora baj… A távolabbi rokonok, a barátok meg fogják érteni, ha idén csak telefonon beszélünk, vagy a világhálón »találkozunk«. Pláne, hogy ez az év azt is bebizonyította, hogy a kreativitásunk végtelen: igenis, lehet együtt főzni, társasjátékozni, sírni, nevetni – nem kell ehhez egy légtérben lennünk.”

Fotó: Getty Images Hungary

Ha pedig úgy alakul, és a legközelebbi szeretteinkkel sem tudunk fizikailag együtt ünnepelni, akkor sincs minden veszve.

„Azt kell mantráznunk önmagunkban, hogy ez egy átmeneti helyzet. Össze kell szorítanunk a fogunkat, és ki kell bírnunk, hiszen nemsokára túl leszünk a járványon, ez már biztos. Az egész világ azon dolgozik, hogy megoldást találjon, hogy a járványt lerövidítse… Együtt vágjuk a centit, minden hónappal közelebb vagyunk a végéhez.”

Ráadásul, a szakember szerint ennek a fenyegető helyzetnek igenis van pozitív hozadéka is, például az, hogy lelkileg fejlődtünk: sokkal empatikusabbak lettünk.

„Jobban odafigyelünk egymásra – az ismerősökre éppúgy, mint az ismeretlenekre. Így még inkább előtérbe kerülnek azok az értékek, melyről egyébként a szeretet ünnepének eleve szólnia kellene… És háttérbe szorul a pazarlás, a céltalan költekezés. Talán végre újra megértjük: nem attól szép az ünnep, hogy egymást übereljük a drágábbnál drágább ajándékokkal, hanem arról, hogy egészségben együtt lehetünk. Ha pedig szentestén ezt nem tehetjük, akkor bepótoljuk akkor, amint tudjuk. Biztonságban, felelősséggel.”

 

És ha a szorongás győz?

A szorongás mindannyiunk életének a része, a mentálisan egészségeseknek is, megfelelő mértékben egy teljesen természetes érzelem. Skultéti-Szabó Katalin szerint akkor érdemes mindenképp szakemberhez fordulni, ha a járvánnyal kapcsolatos szorongások megakasztják a mindennapi életvitelünket és nem tudjuk azt végezni. Romlik az életminőségük, az aggodalmak, félelmek uralják a mindennapjainkat.