Tasnádi Ákos séf: „Ami egészséges, az trendi”

Az egészséges táplálkozásra való igényünk meghatározza a gasztrotrendeket is – élvezzük ki ennek minden előnyét.
Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Sági Ildikó Smink: Gyetvai Viktória Haj: Lukács Mátyás

 

A trendszakértők szerint egyre szívesebben választunk olyan termékeket, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ez az igény pedig irányt mutat a gasztrotrendeknek is – mondja Tasnádi Ákos, az ÁRKÁD Bevásárlóközpont Katsa bisztrójának vezetője. „Az egészségtudatosság már nem csak a »fine dining« vonal sajátossága, hiszen az elvárásokhoz kell alakítani a szélesebb kínálatot is. Ez eddig is így volt, az elmúlt hónapok történései azonban erre csak még inkább ráerősítettek. Másról sem hallunk, mint hogy mennyire fontos az immunrendszerünk védelme. És vitathatatlan tény: az étkezésünkkel ezen nagyon is segíthetünk. Minél vitamindúsabb és ásványi anyagban gazdag az étrendünk, annál nagyobb eséllyel vehetjük fel a harcot a körülöttünk levő vírusokkal, baktériumokkal szemben.”

Mintás póló Reserved 3995 Ft, barna ing H&M 6495 Ft, farmer ingkabát Reserved 9995 Ft, farmernadrág GAS 39 900 Ft, bőr bokacsizma Zara 19 995 Ft, vászonsapka Reserved 3495 Ft

Ákos szerint az egészségtudatos étkezés nemcsak azt jelenti, hogy zöldségesebb lesz a menünk, hanem azt is, hogy az az ételek jó minőségű alapanyagokból is vannak elkészítve. „Én a házias koszt és a bisztro vonal közti konyhában hiszek, mely kevés, de jól megválasztott hozzávalóból, tisztességesen dolgozik. Fontos, hogy mindig az adott szezon hazai alapanyagait részesítsük előnyben, így most, ősszel a csicsókát, a sütőtököt, a hagymákat… Általuk rengeteg tápanyaggal gazdagodhatunk. De nem szabad megijednünk a mirelit zöldségektől sem. Sokan nem tudják: ezek a leszedéstől számított három nap után már hibernált állapotban vannak, így megtartják a minőségüket.”

Nem szabad megijedni a kísérletezéstől sem. Ákos szerint minden jó konyha, illetve szakács titka az, hogy mer új alapanyagokat, eljárásokat bevetni, és azokat a saját ízlésvilágába illeszteni, magára formálni.

„Nem kell, hogy unjuk a saját főztünket! Ne egy séma szerint főzzünk, inkább próbáljunk meg bele csavart csempészni. A zöldborsófőzelékről legtöbbünkben él egy menzai kép: a fehér, enyves, cukrozott lé, melyben úszik pár darab borsó. Pedig meg lehet ám ezt is bolondítani! Én például hagymás-burgonyás alapra teszem, leturmixolom, és abba teszek egy másik adag borsót. Sokkal egészségesebb lesz, a családom egyik nagy kedvence. Ráadásul rengetegféleképpen lehet ízesíteni is, a képzelet szab csak határt annak, hogy mentát, koriandert, vízitorma, turbolyát vagy magokat teszek-e bele.”

 

Laktóz- és gluténmentes zöldborsófőzelék

 

Hozzávalók:

80 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott), 2 csomag petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 20 dkg burgonya, 5 dkg kristálycukor, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 2 g szódabikarbóna

Elkészítés:

Az olívaolajon megpároljuk az összekockázott vöröshagymát és burgonyát, az alapot pedig cukorral, sóval ízesítjük. Amikor már félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsó kétharmadát, illetve kevés vizet és szódabikarbónát, majd készre főzzük a zöldségeket. A végén rátesszük a megmosott petrezselymet a szárával együtt, aztán az egészet leturmixoljuk, majd leszűrjük, hogy teljesen homogén állagot kapjunk. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk, ha túl folyós, akkor vagy visszafőzzük sűrűbbre, vagy kis kukoricakeményítővel megfogatjuk. A maradék zöldborsót sós, cukros vízben leforrázzuk, és hozzáadjuk a zöld alaphoz, a kész főzeléket szükség szerint cukorral, sóval ízesíthetjük.

 

Névjegy: Tasnádi Ákos

Gyerekkorában a nagymamái és az anyukája mellett szeretett bele a főzésbe, mindig körülöttük sertepertélt a konyhában. Bár kézilabdázott, szülei kérésére „rendes” szakmát is tanult – az, hogy a szakács végzettséget szerzi meg, nem is volt számára kérdés. Amikor a profi sportolói pályafutásának egy sérülés véget vetett, tudatosan választotta a séf mesterséget. Két kislány apukája.