Rövidre vágva

A novelláskötetek reneszánszukat élik. Mutatjuk a kedvenceinket – tökéletes társak lesznek egy pihentető piknikhez!
Fotó: Barbay Csaba Styling: Haberland-Isai Anita Stylist asszisztens: Földi Fanni

 

1. Szevasz: 25 kortárs novella Tilos az Á – Libri 3990 Ft 2. Szívószálas üveg Butlers 1490 Ft 3. Kerek füles kosár Butlers 7990 Ft 4. Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról Magvető – Libri 3499 Ft 5. Margareth Atwood: Rendbomlás Jelenkor – Libri 4499 Ft 6. Alice Munro: A szeretet útja Park – Libri 4500 Ft 7. Nagy vágódeszka Butlers 4990 Ft 8. Raffiaalátét Butlers 4990 Ft 9. Cserna Szabó András: Fél négy/Fél hét Helikon – Libri 3999 Ft 10. Szalmakalap Reserved 4995 Ft 11. Örkény István: Egyperces novellák Helikon – Libri 4999 Ft 12. Rojtos, csíkos kendő Butlers 2990 Ft 13. Lacfi János: Minden napra egy sztori Helikon – Libri 4999 Ft 14. Pikniktakaró Butlers 12 900 Ft 15. Csatos kis üveg Butlers 1290 Ft

Margaret Atwood: Rendbomlás
A kanadai írónő ismét bebizonyította, hogy képes a megújulásra. Aki látta vagy olvasta a Szolgálólány meséjét, az rácsodálkozhat arra, mennyire érti a hétköznapunk problémáit is. Ebben a kötetben nincsenek jövőbéli, utópisztikus izgalmak, csak olyan helyzetek, melyek bizony mindannyiunké lehetnek. Egy nő életének pillanatképeit mutatja be – hogy gyermekként miként szembesül szülei, testvére problémáival, aztán hogyan éli meg saját útkeresését… A történetek önállóan is megállják a helyüket, de egyben is működnek. Azoknak ajánljuk, akiket valahogy mindig új helyzetbe hoz az élet, így kénytelenek ismét megtalálni a lelki egyensúlyukat – no meg a humorukat.

Örkény István: Egyperces novellák
1968 óta ismerjük az „egyperces” műfajt, akkor debütált Örkény 60 történetes novelláskötete az ünnepi könyvhéten. Sokan nem tudják: a könyve nemcsak írásokat tartalmazott, hanem páratlan, karakterisztikus illusztrációkat is, Réber László tollából. Ez a kiadás az eredetinek szinte a másolata – a sztorik és a grafikák együtt érik el a megfelelő hatásukat: épp annyira szórakoztatnak, mint elgondolkodtatnak.

Alice Munro: A szeretet útja
Szerzője igazi klasszikus: a kortárs novella nagymesterének nevezték, amikor 2013-ban neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Alice Munrót nem csak a kritikusok, az olvasók is elismerik, nem véletlenül. Olyan szívvel-lélekkel, mégis fajsúlyosan mesél a szeretet erejéről, amire csak a legérzékenyebb lelkű írók képesek. A szülő és gyereke közti bizalom most a téma, 11, egymásra épülő történeten keresztül, mindkét oldalról megvilágítva – szembesítve minket saját döntéseink erejével.

Szevasz 25 kortárs novella
A kamaszkor mindenkinek nehéz – a gyereknek és a szülőnek egyaránt. A kortárs magyar irodalom színe-java, például Háy János, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián írásai is megjelennek ebben a kötetben, ahol a fókusz a fiatalokon van. Tanul belőle mindenki, aki olvassa, pláne, hogy a kötet vizuálisan is nagyon erős: olyan egyedi illusztrációk tarkítják, melyek csak még maradandóbbá teszik a történetek üzenetét.

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
Pertu című kötete óta Edinát a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő tehetségének tartják. Aki egyszer olvasta őt, a stílusára emlékezni fog – egyedi, érzékeny, izgalmas és végtelenül humoros szemlélettel csodálkozik rá a világra. Legújabb könyvében vannak rövidebb és hosszabb novellák, hogy eldönthessük, éppen mennyi időnk van olvasni.

Lackfi János: Minden napra egy sztori
Aki szereti az abszurd humort, imádni fogja ezt a könyvet, ami tényleg 365 rövidke, de annál velősebb történetet tartalmaz. Olyan kérdésekre kapunk választ, mint hogy Hófehérke evett-e mérgezett hamburgert, vagy mire képesít az OKJ-s Betyár- és Útvonalképző. A reggeli kávéhoz tökéletes olvasmány, utána tényleg tökéletesen indul a nap – esélyt ad arra, hogy tudjunk nevetni a mindennapok őrületein.

Cserna-Szabó András: Fél négy/Fél hét Helikon

Fantázia és valóság, boldogság és szomorúság, egyszerű és komplikált – Cserna-Szabónál kevesebb szabadabb kortárs író van. Szárnyal a végletek között, az olvasó meg repül vele. Az első három könyve egyben jelent most meg egy kötetben.