Popkult news, ahogyan Kemény Zsófi látja

Elsősorban írónak tartja magát, aki időnként slammel és zenél is. Az aktuális popkult trendekről Kemény Zsófit kérdeztük.
Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Sági Ildikó Smink: Gyetvai Viktória Haj: Lukács Mátyás

 

Azt, hogy a világháló és az online közösségi lét teret nyert az életünkben, már rég tudjuk, de hogy ezen a vonalon a kultúrának is egyre dedikáltabb helye lett, Zsófi szerint a koronavírusnak is köszönhetjük.

 

Nyaklánc gyöngyös és kristályos medálokkal Swarovski 45 900 Ft, kötött pulóver Zara 6995 Ft, szövetnadrág Mango 9995 Ft, kristályos gyűrű Swarovski 53 900 Ft, velúrbőr csizma Zara 25 995 Ft

„A közös szerveződések tavasszal új erőre kaptak, így lett reneszánsza például az együtt olvasásnak is – meséli Kemény Zsófi. – Az online könyvklubokban heteken át, előre meghatározott etaponként olvasnak, majd beszélnek át együtt nagy regényeket. Az egyik első ilyen kezdeményezés Gulyás Mártonhoz köthető, aki Partizán Youtube-csatornán vette végig David Foster Wallace Végtelen tréfáját. Az »#olvassnádast« pedig Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján indult el, a Párhuzamos történetekkel, tizenöt részben, három hónapon át. De könyvekről vezetett beszélgetéseket is hallgathatunk már. Szabados Ági (az RTL Klub híradósának – a szerk.) blogján, a »Lapozz a 99-re!« podcast formájában dolgozza fel az olvasásélményeit. Trend lett tehát egy lényegi kérdéseket feszegető történetet együtt tovább boncolgatni, és ez nagyon jó, mert így azok is ráérezhetnek az olvasás vagy a komolyabb szépirodalom ízére, akik korábban ódzkodtak tőle. Nem véletlen, hogy a zsebre tehető, pocket könyvek is sorra jelennek meg, a nagy klasszikusokat adják ki újra. Így bárhova könnyedén magunkkal vihetjük őket. Szeretném azt gondolni, hogy a költészet magától is népszerű volt, de tény: a fiatalok körében a slam poetry műfaja azért sokat lendített rajta. Nagyon örülök neki, hogy egyre több fiatalnak jelenik meg jó elsőkönyve.”

Zsófi nem csak verset ír, hanem dalszövegeket is. Korábban a Kisszínes zenekar gitáros-énekese volt, most Sophie Hard  néven rappel, így természetesen a zenei trendeket is figyeli. Szerinte a két véglet, a folk és trap megkerülhetetlen. Nagyon örül neki, hogy utóbbi, ez a déli amerikai államokból származó különleges hiphop műfaj nálunk egyre népszerűbb.

„A fúziós megoldások, vagyis a stílusbeli keveredések most nagyon trendik. Az alkotók bátrabban merik vállalni a saját zenei ízlésüket és identitásukat, ezzel felszabadítják a hallgatókat is, akik könnyebben tudnak azonosulni a zenével. Jobban a sajátjuknak érzik. Végül is ezen a szellemiségen alapul a filmeknél az olcsó technika varázsa, a trash film műfaja – azt az érzetet kelti a nézőben, hogy ezt bárki meg tudja csinálni. A sorozatoknál is azok most a legmenőbbek, amik a nosztalgikus hangulatuk miatt komplett korosztályokat szólítanak meg. Aktuális kedvencem a Fülledt utcák, amely a New York-i pornóipar vadromantikus felemelkedéséről szól, elég szókimondón. De nagyon várom a Perry Mason új évadát is. De bevallom, én bizony időnként kifejezetten törekszem rá, hogy elalvás előtt egy olyan filmet válasszak, ami nem pörög ezerrel. Hogy szinte története se legyen, csak szép képi világa. A mai, rohanó világban, az okostelefonunkba veszve ugyanis egyre nehezebb a dolgunk, hiszen a koncentráció hiánya elveszi tőlünk azt a képességet, hogy élvezni tudjuk a lassú dolgokat is. Néha nem árt erre figyelmeztetni önmagunkat.”

 

Névjegy: Kemény Zsófi

Édesapja Kemény István költő. Zsófi előbb viselkedéselemzőnek tanult az ELTE-n, majd szabadbölcsészetet hallgatott, végül az SZFE filmdramaturg szakán végzett mint forgatókönyvíró. Elsősorban írónak tartja magát, aki slammel, időnként pedig zenél – Sophie Hard néven rappel. Tagja a Szépírók társaságának. Első regénye, az Én még sosem 2014-ben jelent meg. Azt követte a Rabok tovább (2017) és az Értetek teszem című krimi (2018), utóbbit Kondor Vilmossal közösen írt.