Karácsonyi ízek a nagyvilágból

Ahogy beköszönt az advent, egyre jobban vágyunk a télies ízekre. Ha új fogásokat próbálnánk ki, mutatjuk, mi kerül az ünnepi asztalra, szerte a világban.
Összeállította: Zellei Dóra

 

Hazai hagyományok

Kezdjük a saját házunk táján! Hal vagy kacsa, ez a két legnépszerűbb hazai alapanyag karácsony idején. Most utóbbira mutatunk egy receptet – a kacsacombot burgonyapürével és fahéjas almakompóttal, a Katsa séfjétől.

Fotó: Katsa

A megtisztított kacsacombokat befűszerezzük, majoránnával, fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. Olvasztott kacsazsírra és tűzálló edénybe tesszük, majd 100-120 fokos sütőben 5-6 órán át, alufólia alatt sütjük. Ha megpuhult, leöntjük róla a kacsazsírt, 190 fokon, 10-12 perc alatt pirosra pirítjuk.

A burgonyapüré a szokásos módon készül: a krumplit sós vízben megfőzzük, leöntjük a főzőlevét, majd kézi vagy gépi habverővel csomómentesre keverjük. Folyamatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet és a felkockázott hideg vajat. A végeredményt selymesre, habosra verjük.

A fahéjas almakompóthoz az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és tetszőlegesen összedaraboljuk. Elkészítjük a levet, melyet cukor, fahéj, reszelt citromhéj és a citrom levének az elegyéből kapunk. Ha kellően kifőttek a lében az ízek, rászűrjük az almákra, és lefedve hagyjuk kihűlni őket.

Itáliai ízek

A vörösbornak nem csak a pohárban lehet helye! Igazán téliessé teheti a szaftos, marhahúsból készült ragukat. Ha adunk hozzá paradicsomot, kakukkfüvet és zellert, páratlanul izgalmas ízvilágot kapunk. A legfinomabb akkor lesz, ha gnoccival tálaljuk. A Bellozóban Vitello névre keresztelték ezt a fogást.

Fotó: Bellozzo

 

Amerikából szeretettel

A hamburgerről még ünnepnapokon sem kell lemondani! Ha eltérünk a klasszikus verziótól, nemcsak különlegessé, de akár szezonálissá is varázsolhatjuk kedvencünket. Nem kell hozzá más, csak egy kis fantázia! A Burger Marketnél ezt a következő összetevőkkel teszik: az Angus marhahúspogácsa mellé prosciutottót, illetve kecskesajtot tesznek, salátának rukkolát és paradicsomot, majd ezeket a nyárias ízeket tökmagos majonézzel és sütőtöklekvárral bolondítják meg.

Fotó: Burger Market

 

Francia finomság

Ha desszertként egy lágy sütire vágyunk, válasszuk a Danisht, ami egy tipikusan könnyűszerkezetű tésztafajta. A titka abban rejlik, hogy a Croissant-nal ellentétben tartalmaz tojást és tejet is. Amitől pedig megfelelő karaktere lesz, az a francia vaj – állítják az à table! szakemberei, akik ezt a klasszikus péksütit bátran ízesítik.

Fotó: à table

A kakaós változatból kétféle verziójuk is van. Az alaptésztában a liszt egy részét kakaóporral helyettesítik, majd a kisütés után málnaízesítésű csokoládés krémmel vagy karamellizált citrus krémmel töltik meg. A málnás tetejére szárított, vagyis liofilizált málnát szórnak, a karamellizált citrusoséra viszont csak porcukrot. A passiógyümölcsös, illetve a pekándiós változatnál már normál módon készül a tészta, előbbit a kisütés után passiógyümölcs-ízesítésű csokoládés krémmel töltik meg, tetejére pedig szárított passiógyümölcsöt tesznek. Utóbbinál pekán pralinékrém a töltelék, a tetejére pedig karamellizált pekándió kerül.

Ne essünk kétségbe, ha mi nem vagyunk a kifinomult francia konyha mesterei, a kézműves pékségben megtaláljuk a Danisht, az autentikus francia kenyerek, péksütik és desszertek mellett. Ezek mindegyikét kézzel készítik, francia alapanyagokból, hagyományos francia technikával.