Jógasuli Bánhidi Dórival: „Stressz? Huss!”

A Jógakaland alapítója segítségével első körben stresszoldó ászánákat mutatunk be. Külön-külön, de sorozatban is hatásosak.
Szöveg: Bánhidi Dóra Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Haberland-Isai Anita Smink: Gyetvai Viktória Haj: Radván Simon Stylist asszisztens: Földi Fanni

 

Dóri sok-sok éve jógázik, így a saját bőrén tapasztalta meg, hogy ez a mozgásforma mennyire pozitív hatást gyakorol a testi, illetve a lelki fejlődésére, melynek bizony az élete minden területén látja az eredményét. Az önmagával való kapcsolatában éppúgy, mint a családja mindennapjaiban. A Jógakaland alapítójaként már öt éve, hogy anyukákat, pedagógusokat insipirál arra, hogy nyitottak legyenek erre a sportra, küldetése nemcsak a rendszeres mozgásra való nevelésről, hanem a relaxáció, a meditáció megismertetéséről is szól. Háromrészes sorozatunkban segíteni fogja a LookBook olvasóit abban, hogy ők is elinduljanak ezen az úton. Az első részben stresszoldó ászánákat mutat nekünk.

„Sok feszültséget, félelmet, szorongást a csípő tájékára raktározunk el, persze nem tudatosan – kezdi Dóri. – Ezért is nagyon jók a csípőnyitó gyakorlatok! Persze a sok ülőmunka kompenzálására is tökéletes, ha akár már csak 1-1 percet is, de eltöltünk ezekben a pózokban! Mindig fontos, hogy legyen körülöttünk nyugalom, ezért jobb az esti órákban gyakorolni. Ami még tud segíteni az ellazulásban, az a kellemes, meditatív zene, a hangulatfények, esetleg gyertyák és esetleg az aromaterápia.”

1. gyakorlat: galambpóz

„Ennél a póznál először a jobb lábszárat helyezzétek a talajra behajlítva, a bal láb pedig legyen hátul végig nyújtott. Amennyire lehet és engedi a csípőd, távolítsd el a sarkadat a medencédtől, és a testsúlyod tartsd középen. Támaszkodj bátran a tenyereiden, de ami fontos: ha feszülést érzel a térdeidben, hagyd abba! A mellkasodat emeld ki, csavard hátra a vállaidat, a tekinteteddel felfelé figyelj kicsit, az is jó, ha becsukod a szemedet. Közben vegyél szép lassú légzéseket az orrodon be, majd fújd ki őket – ettől a nyugodt légzéstől kezdenek el kiengedni a feszültségtől befeszült izmaid. Utána a másik lábaddal is végezd el a gyakorlatot.”

Felső Adidas 8990 Ft, nadrág Calzedonia 9195 Ft, táska Sinsay 4295 Ft

2. gyakorlat: pillangópóz

„Ez a póz is a csípő finom nyitását segíti elő. Helyezkedj el ülésben úgy, hogy a talpaidat összeérinted magad előtt, a sarkaid pedig legyenek minél közelebb a medencéd felé. A tenyereidet tedd a térdeidre, de át is foghatod velük a lábfejedet. Húzd ki magadat, legyen szép egyenes a hátad. Most is az a titok, hogy ha megvan a póz, csukd be a szemed, és szép lassan lélegezz! Ha a belégzésed 4 számolásra történik meg, a kilégzésed pedig 6-ra, az még jobban elősegíti a nyugalmi állapotot és az izmok lazulását.”

3. gyakorlat: unikornispóz

„Lépj előre a jobb lábaddal a két tenyered közé, közben tedd a talajra a bal térdedet és a rüsztödet is. Most emelkedj fel, ha eddig a tenyereiddel a talajon támaszkodtál, hátul kulcsold össze azokat. Tekintettel felfelé figyelj. Ha nehéz egyensúlyban maradnod, akkor arra figyelj, hogy jól feszítsd meg a fenekedet, ahogyan a combizmaidat is – a segítségedre lesznek. Vegyél öt mély légzést az orrodon át, majd fújd ki őket. Végezd el a gyakorlatot az ellentétes lábbal is. Ez a póz azért zseniális, mert a segítségével nemcsak a csípő tájékáról engedheted ki a feszültséget, de még a mellkasodat is nyitja! Utóbbi pedig segít az elfogadásban, a megbocsátásban, egyszóval az érzelmeid megélésében. Nem mellesleg fizikailag is támogatja a szív és a tüdő egészséges működését azáltal, hogy nem görnyedünk össze, teret biztosít ezeknek a szerveknek.”

4. gyakorlat: gerinccsavarás

„Ez nem csak stresszoldó gyakorlat, hanem egy igazán frissítő is, amely segíti az új helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodást, ezen kívül szépen energetizálja a gerincet is! A sok ülés után tökéletes választás, ha szeretnél új lendületet kapni! Ülj le nyújtott ülésbe, majd emeld át az egyik lábad a másikon és tedd le a talpad. Öleld át a felhúzott lábadat azzal a kezeddel, amelyik lábad fent van. A másik karodat egy körzéssel tedd le magad mögé, és nézz hátra. Minden kilégzésre egyenesedj, azt érezd, mintha a fejtetődnél húznának felfelé, kilégzésre pedig finoman csavarodj. Természetesen mind a két oldalra végezd el a gyakorlatot.”

 

+1. gyakorlat: fapóz

„Ha olyan napod van, amikor teljesen megcsúsztál, szétszórt a figyelmed és kész káosz minden, a fapóz gyakorlása segít megtalálni a fókuszt! Egyenes, zárt állásból helyezd a testsúlyt először a bal lábadra, majd húzd fel a jobbat, ha megy, egészen a combod tövéig. Segít, ha közben megfeszíted a fenekedet és a combizmokat, majd jól belenyomod a lábadat a combodba. Ha így még nehéz, akkor teheted a bokára vagy a sípcsontra is, a lényeg, hogy a térdre ne! Belégzéssel emeld fel a karokat vagy sima imatartásba, vagy nyújtott karral a fejed fölé. Képzeld el, ahogy a lábad gyökereket ereszt a talajba, hiszen most az a cél, hogy egyensúlyban tartsd magadat. Ebben az is segít, ha kinézel egy pontot magad előtt, csak arra figyelsz, és így veszel három mély levegőt! A gyakorlatot csináld meg a másik lábaddal is.”