DIY: Makramé mécsestartó

A makramézás a fénykorát éli. Ha behúzódnál a kánikula elől, és még fel is dobnád a teraszodat, Brandt Diána blogger mutatja, hogyan próbáld ki.
Összeállította: Brandt Diána

 

Előkészületek

Praktikus, ha egy körbejárható asztalon dolgozol, úgy könnyebb lesz a sok hosszú szállal dolgozni. Amire szükséged lesz: befőttes üvegek, tisztára mosva és címke nélkül, spárga, vastag fonal vagy zsinór, teamécsesek, olló, cellux, filc a fonal jelöléséhez

Lógatható makramé mécsestartó

Első lépéssorozat

Először is mérd le a zsinórral, hogy mekkora a mécses két oldala és alja, ez lesz az 1 egység. Majd vágj le 8 db szálat a fonalból, amik 6 egység hosszúak legyenek. Szedd 4-4 szálra a levágott mennyiséget, és mindegyik csokornak jelöld be a közepét egy filccel.

Második lépéssorozat

Fektesd át egymáson merőlegesen a négy-négy szálat. Hurkold át az egyiket a másikon, köss rá egy csomót. Rögzítsd cellux-kszal az asztalhoz a csomódat, így nem fog elmozdulni, miközben dolgozol.

Harmadik lépéssorozat

Mérd oda a befőttes üveget, hogy lásd, hová kell az első csomónak esnie. Fogj meg két szomszédos szálat, majd csomózd össze őket egy úgynevezett matróz csomóval. Ezt úgy tudod megkötni, hogy felső szálat vesd át az alsón, majd az alsót a felsőn. Csomózd körbe a szálakat úgy, hogy ügyelj rá, a központi csomótól egyforma távolságra kerüljenek a szálakból összekötött csomók.

   Negyedik lépéssorozat

Amint egyszer körbe értél (van 8 kész csomód), akkor újra fogj 2 szálat, egyet az egyik csomóból, egyet a másik csomóból és újra csomózd körbe a szálakat – így lesz újabb 8 csomód. Arra érdemes figyelned, hogy a csomók közötti távolság nagyjából mindig ugyanakkora legyen, a szép egyenletes a végeredmény érdekében! Egy befőttes üveg magasságához kb. 5 vagy 6 körbecsomózott körre lesz szükséged. Amikor megvagy az 5 vagy 6 körrel, akkor fogd össze a fonalakat, egyengesd el, hogy mindenhol egyformán álljon, próbáld bele az üveget, majd csomózd el a hosszú szálak végét. Majd nincs más hátra, mint tegyél mécsest vagy LED-es mécsest a befőttes üvegbe és akaszd egy kellemes helyre a lámpásodat!

 

 

 

 

 

LED-et bele!

Csak felügyelet mellett gyújtsd meg, és ne hagyd magában égni őket! Az akasztós tartókba, de a simákba is, a legjobb, ha LED-es kismécsest teszel!

 

Álló makramé mécsestartó

Első lépéssorozat

Fogj egy szálat, és tekerd duplán a befőttes üveg nyaka köré. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl feszes a kötés, mert szálakat kell majd átbújtatnod a befőttes üveg pereme és a szál között. Vágj olyan hosszú szálakat, melyet félbe hajtva az üveg magasságának ¾-ig érnek el körülbelül.

Második lépéssorozat

Bújtasd át a félbehajtott szálat a perem és a szál között. Hurkold át az átbújtatott lyukon a két lelógó szálat. Ismételd meg az átbújtatás-hurkolás munkamenetet annyiszor, hogy körbeérj az  üveg nyakán. Érdemes egy kb. 1 cm-es távolságot hagynod a szálak között. Csomózd körbe a szomszédos szálakat ugyanazzal az úgy nevezett matróz csomóval, amit a függő mécsestartónál is láttál. Felső szál-alsó szál, alsó szál, felső-szál.

 

Harmadik lépéssorozat

Amikor körbe értél, egy sűrű fésű segítségével fésüld szét a szálakat, hogy szép bolyhos legyen a végük. Ha a szálakat, amiket az üveg nyakára tekert szálon fogsz átbújtatni, hosszabbra hagyod, azaz az üveg magasságának kb. 1,5-szeresére, akkor hosszabb körbecsomózást tudsz készíteni az üvegre. Így két-háromszor is körbe tudsz majd csomózni, a végén pedig, ha nem tetszik, a bolyhosra fésült vég, akkor vágd le rövidre.