Egy kis optikai csalás

A szemüveg, ha jól választjuk ki, nemcsak öltöztet, hanem segíthet harmonikusabbnak mutatni az arcunk arányait is.

Praktikus, sokaknak nélkülözhetetlen eszköz vagy menő divatkiegészítő? Ma már egyértelműen mindkettő lehet a szemüveg, nem kell kompromisszumot kötnünk! Az igazán hozzánk passzoló, stílusos keret megtalálásához érdemes figyelembe venni az arcunk formáját, arányait is. Ha ügyesen választunk, kihangsúlyozhatjuk az arcunk legelőnyösebb vonásait, és elterelhetjük a figyelmet arról, amiről úgy érezzük, szükséges lehet. Összegyűjtöttük, kinek milyen alakú szemüvegkeretek között érdemes kezdenie a keresgélést.

1. Unofficial – Ofotért 32 000 Ft 2. Gigi Studios – Indie Eyeland 49 900 Ft

Az enyhén ovális arcúaknak viszonylag könnyű dolguk van. Mivel ez az arcforma áll a legközelebb az általunk ideálisnak gondolthoz, nekik a legtöbb kerettípus jól áll. Ha az arcforma nyújtott, hosszúkás, akkor olyan kereteket érdemes választani, amelyek ezt a szélességükkel ellensúlyozzák: kerek, négyzetes vagy téglalap alakú, ami megtöri a hosszú függőleges középvonalat.

1. Kreuzberg – Indie Eyeland 49 900 Ft 2. Lamarca – Indie Eyeland 59 900 Ft

A kerekded arc lágy vonalait, kerekdedségét olyan keretekkel lehet ellenpontozni, amelyek egy kis határozottságot, definiáltságot, szögletességet csempésznek az összhatásba. Bátran voksolhatunk erőteljesebb színekre is: hangsúlyos feketére, élénk pirosra vagy látványos kékre akár. A hatalmas és a kerek formák viszont inkább kerülendők.

1. DbyD – Ofotért 26 000 Ft 2. Lamarca – Indie Eyeland 59 900 Ft

A szív- és háromszögformát (amikor a járomcsontnál szélesebb, állnál keskenyebb az arc) olyan szemüvegekkel lehet harmonikusnak mutatni, amelyek nem túl nagyok, nem túl feltűnőek vagy túldíszítettek, hiszen az amúgy is hangsúlyos szemvonali részt nem ajánlott még tovább erősíteni. A nagy, kerek vagy erősen cicás vonalú formák helyett érdemesebb kicsit lapos, csak enyhén felfelé ívelő, esetleg szögletes vagy aviator-formára szavazni.

1. Unofficial – Ofotért 32 000 Ft 2. Gucci – Optic world 104 990 Ft

Akinek magas, hangsúlyos homloka és erős, szögletes álla van, az arc sziluettje pedig négyzetet vagy téglalapot formáz, a szemüvegével segíthet ezt a kemény, szigorú összhatást finomítani, lágyítani. Hozzájuk szépen passzol minden, ami kerek, ovális vagy enyhén ívelt. Ha az arc hosszított, érdemes a laposabb keretek közül választani.