Divatba jöttünk, anyukám!

A #nemakarokbeleszólni lányok sikert sikerre halmoznak. Miközben szinte már profi modellként pózoltak nekünk, meséltek is – múltról, jelenről, jövőről.
Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Haberland-Isai Anita Smink: Gyetvai Viktória Haj: Radván Simon Stylist asszisztens: Földi Fanni

A #nemakarokbeleszólni lányok sikert sikerre halmoznak. Miközben szinte már profi modellként pózoltak nekünk, meséltek is – múltról, jelenről, jövőről.

JUDIT Farmerdzseki Levi’s 37 990 Ft, farmering Levi’s 23 990 Ft, nadrág Gas 49 900 Ft, karkötő CCC 3290 Ft, nyaklánc Parfois 10 995 Ft, magassarkú cipő CCC 9790 Ft ESZTER: Overál Reserved 14 995 Ft, nyaklánc Parfois 4995 Ft, magassarkú cipő CCC 9790 Ft ORSI: Ruha Reserved 12 995 Ft, fülbevaló Parfois 2495 Ft, gyűrű Bijou Brigitte 2990 Ft, magassarkú cipő CCC 9790 Ft

 

Tapasztó Orsi, Fancsikai Eszter és Bányainé Nagy Judit közös csatornája fél évvel ezelőtt robbant be az Instagram világába. Szinte azonnal tévéműsorok, magazinok szereplői, interjúalanyai lettek. Jelenleg már több mint 110 ezer követőnél járnak, népszerűségük pedig nem véletlen: szórakoztató, de őszinte, velős minivideóik görbe tükröt tartanak elénk. Felismerjük benne a barátnőnket, az anyukánkat, az anyósunkat, a szomszédunkat, a játszótéri ismeretlen ismerősöket… És néha bizony önmagunkat. No meg a közös halmazt. Azt, hogy nem akarunk semmibe sem beleszólni, néhanapján mégis valamennyien megtesszük, és ilyenkor bizony szemérmetlenül okoskodunk.

Mi most arra kértük őket, hogy tartsanak nekünk egy rendhagyó évértékelőt. Meséljenek arról, milyen volt az életük a #nemakarokbeleszólni előtt, milyen most, a sikerek közepette, és mit remélnek, milyen lesz majd fél év múlva. Közben pedig segítségükkel azt is megmutatjuk, hogyan viseljük a farmert, tetőtől talpig.

 

Névjegy: Tapasztó Orsi a magyar határtól alig 30 kilométerre, a romániai Szatmárnémetiben nőtt fel, tanulni, majd dolgozni jött át Magyarországra. Fizikus, aki épp mentálhigiénés szakemberré képezi tovább magát. Örökbefogadó anyuka.

Póló Reserved 2595 Ft, farmerdzseki Reserved 9995 Ft, nadrág Reserved 8995 Ft, fülbevaló Parfois 2495 Ft, gyűrű Bijou Brigitte 2990 Ft

Orsi fél évvel ezelőtt: „Őszintén? Tök jól éreztem magam a bőrömben. Igaz, nagyban benne voltunk a második hullámban, és ez, mint minden gyerekes család életét, a mi mindennapjainkat is felülírta. Home office-ban dolgozom már tavaly tavasz óta, de nagy szerencsémre a férjem is. Ő is, én is fizikusok vagyunk, ráadásul ugyanaz a munkahelyünk, így meg tudtuk, és mai napig meg tudjuk egymás közt osztani a terheket. Felváltva dolgozunk: fél napig az egyikőnk van a gyerekkel, fél napig a másikunk, a fennmaradó időben pedig kutatóként írjuk a tudományos cikkeket. Ősszel a mentálhigiénés képzésemet is elkezdtem a SOTE-n, amit az első pillanattól kezdve nagyon élvezek. Azt hittem, teljes az életem, aztán jöttek a lányok…”

Orsi és a most: „Nem tagadom: borzasztóan élvezem ezt az egészet, amit a #nemakarokbeleszólni-val együtt jár. Általa olyan kreatív tartalékaimat tudom kiélni, amit azelőtt sohasem. Nem viccelek, nekem ez az egész olyan, mint egy terápia, egy igazi bónusz az élettől. A fizikusság is egy alkotó szakma, nagyon hozzá kell nyúlni a tartalékaimhoz, hogy 14 év után is mindig újat és újat tegyek le az asztalra. Ez mégis más: megírsz egy szöveget, majd kiállsz a kamera elé és előadod, miközben korábban sohasem volt az életed része a szereplés… De megéri, mert általa nagyon sok szeretetet kapok, és nem csak az éteren keresztül. A pandémia miatt ugye jóval elzártabban élünk, de így is volt már többször, hogy felismertek. Ilyenkor csak vigyorgok, mint egy tejbetök, el sem hiszem, hogy mindez velem történik! A férjem is nagyon büszke rám… Az, hogy támogatni fog, tudtam, de hogy ennek ennyire fog örülni, az nagyon jólesik. Az ötévesem is megtanulta már: ha anya elmegy videót csinálni, akkor az olyan, mint amikor cikket ír a számítógépen. Elfogadja, mert szerintem látja, boldogabb vagyok. És ha emiatt talán kevesebb is rá az időm, nem érzi kárát, mert mégis többet foglalkozom vele – sokkal minőségibb az együttlétünk. Így, hogy egyensúlyba kerültem, jobban tudok súlyozni is, több energiám jut az igazán fontos dolgokra.”

Orsi fél év múlva: „Én annak örülnék a legjobban, ha minden úgy maradna, ahogy van. Imádom ezt a mi kis játszóterünket… Hármunk kreatív energiái nagyon jól kiegészítik egymást. Arra viszont nagyon vágyom, hogy mentálhigiénés szakemberként is elkezdhessek majd dolgozni, örökbefogadó szülőkön szeretnék segíteni. A saját példámon megtapasztaltam, hogy hol döcög a rendszer, sokaknak kellene a lelki támogatás. Nem olyan egyszerű folyamat szülővé válni, még akkor sem, ha nagyon vágyik rá az ember. Nagyon várom már, hogy ebben a szakmában is kiteljesedhessek.”

 

Névjegy: Fancsikai Eszter a babája születése előtt filmes gyártásvezetőként dolgozott, már akkoriban is vlogolt a vegánságról és a környezettudatosságról.

Ruha Stradivarius 15 995 Ft, nyaklánc Parfois 4995 Ft

Eszter fél évvel ezelőtt: „Itthon voltam Emillel, aki már majdnem egyéves volt. Lelkileg már rendben voltam, beleszoktam az anyaságba, elfogadtam, hogy az én életem az ő rendszere körül forog. Mindig is egy olyan a gyerek volt, akinek erre igénye volt, kikövetelte magának a kiszámíthatóságot. Ha vele voltam, abszolút csak vele foglalkozhattam, de idővel be kellett látnom: nekem szükségem van arra is, hogy történjen valami más is az anyaság mellett. Így továbbra is készítettem anyagokat a Youtube-csatornámra, az Instámra, kellettek ezek a felületek ahhoz, hogy lehessek valami más is, nemcsak a kisfiam anyukája, a férjem felesége, vagy a kutyám gazdája. És semmi sincs véletlenül, hiszen így találtunk egymásra Orsival és Judittal.”

Eszter és a most: „Gyakorlatilag visszatért a munka az életembe: minden egyes perc, amit nem Emillel töltök, az az online feladatokról szól, a videók előkészítéséről, a #nemakarokbeleszólni-val kapcsolatos teendőkről vagy a saját csatornáim kezeléséről. Amint a kisfiam megy aludni, vagy hazaér a férjem, állok is neki dolgozni. Mivel Emil a mai napig nehezen viseli, ha a közelében nem vele foglalkozom, van, hogy átmegyek az apukám irodájába, ami szerencsére itt van a közelben. Ilyenkor vacsorára jövök csak meg, de nem bánom, mert közben teljesen feltöltődöm. Engem anyaként csak jobbá tesz a gondolat, hogy van eleje és vége a teendőknek, és nem egy egybefolyó masszák a napjaink. Tudom, nagyon szerencsés vagyok amiatt, hogy a férjemmel így át tudjuk egymásnak passzolni a feladatokat. Nagyon támogató velem, átlátja, hogy ez egy csapatmunka, amibe neki is bele kell egy csomó energiát tennie, és meg is teszi boldogan.”

Eszter fél év múlva: „A terveim szerint Emil hetente két-három napot már bölcsiben tölt, hiszen akkor már majdnem kétéves lesz. Így talán jobban le tudom majd én is választani a munkámat a szabadidőmről. De látni kell, még nagyon az elején vagyunk a lányokkal, rengeteg a tervünk, a gyerekek mellett a napi dolgainkkal is sokszor nehezen tudunk lépést tartani. Fél év múlva, remélem, sokkal aktívabban leszek a Youtube-csatornámon is. Nekem nagyon fontos a személyes misszióm, a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az egészséges életmód, és nagy lehetőségként élem meg, hogy a #nemakarokbeleszólni miatt olyanok is érdeklődnek már privátban irántam, akik korábban nem éltek tudatosan. Minőségibb, összeszedettebb tartalmakat szeretnék gyártani azért, hogy segítsem őket a kezdeti lépésekben. Jól tudom, minél többféleképpen közelítem meg a kérdést, annál nagyobb esélyem lesz rá. Ez is egy olyan téma, amit a lányokkal nagyon jól át tudok beszélni. Miattuk nem érzem azt, hogy helikopter lennék az Instagram világban. Az, hogy ebben a mű közegben találtam két hasonszőrűt, megnyugtató érzés. Sokkal több ez köztünk, mint egy szakmai együttműködés. Vannak barátnőim, de ebben a világban Orsiékkal sokkal jobban megértjük egymást, mint egy kívülállóval.”

 

Névjegy: Bányainé Nagy Judit több szakmát kipróbált, míg 23 évesen Samu anyukája nem lett. Vegán, köt, hímez, horgol.

Fehér farmerdzseki Reserved 9995 Ft, Farmerdzseki Levi’s – Van Graaf 32 990 Ft, atléta Stradivarius 2995 Ft, nadrág Gas 49 900 Ft

Judit fél évvel ezelőtt: „Még csak hat hónapos volt a kisfiam, szinte százszázalékosan a vele kapcsolatos teendők foglaltak le. Amikor éppen aludt, akkor is körülötte forogtak a gondolataim. Állandóan a szakirodalmat bújtam, hogy mindenből a tőlem telhető legjobbat tudjam neki biztosítani. Nem véletlenül tettem így, örök lelkiismeret-furdalásom volt, friss anyaként egy nehéz helyzetben kellett ugyanis helytállnom. Ősszel költöztünk be a saját lakásunkba is, a férjemnek épp elég volt, hogy a munkája mellett intézze az összes papírmunkát, rám maradt minden más: Samut hordozóba tettem, és vele pakoltam. Épp tombolt a második hullám, amit tudtunk, szakember nélkül oldottunk meg, így Samuval kettesben festettük ki például a lakást is… Ma már egyértelműen látom, hogy ezekbe a feladatokba be is burkolóztam. Nem tagadom, nem voltam jó passzban. Még csak egy távoli tervnek tűnt, hogy egyszer majd sikerül kiélnem a kreativitásomat is, megvalósítanom például a kis kézimunkás vállalkozásomat. Ami viszont megnyugató az az, hogy a férjemre mindenben támaszkodhattam, akkor is, azóta is nagyon jó köztünk az összhang.”

Judit és a most: „Jól érzem magam a bőrömben! Végre sikerült beletanulnom az anyaságba. Mindig olyan ember voltam, aki mindent alaposan megtervez, nehezen mertem spontán lenni. Mostanra be kellett látnom, hogy muszáj átprogramoznom magamat, hiszen a gyerek nem egy robot, akin ha a megfelelő gombokat nyomkodom be, akkor azt csinálja, amit én szeretnék. A #nemakarokbeleszólni rengeteg feladatot hozott, muszáj volt rájönnöm arra is, hogyan tudom hatékonyan beosztani az időmet. Amikor Samu fenn van, akkor csak vele foglalkozom, vagy továbbra is a hátamra teszem, és együtt intézzük az otthoni teendőket. Viszont ha alszik vagy a férjem édesanyja vigyáz rá, nincs pihenés. Nem ülök le egy pillanatra sem a kanapéra telefonozni, mert tudom, be fog szippantani az internet, és este majd azon fogok zsörtölődni, hogy nem végeztem a dolgaimmal. Inkább rögtön dolgozom, készülök elő a következő videóimra, csinálom a saját oldalamat, illetve intézem a vállalkozásomat, amit csak sikerült elindítanom. Kötök, hímzek, horgolok, viszem a postára a csomagokat, szerkesztem a weboldalt… Úgy érzem, teljes az életem. A kézimunkával kiélhetem azt a képzőművészeti tehetségemet, amit anyai ágon örököltem, Orsiékkal pedig azt az előadói vonalamat, amit apukámtól kaptam.”

Judit fél év múlva: „Remélem, pont ott olyan kerek lesz minden, mint most. Hogy ugyanígy tudom menedzselni a dolgaimat. Ha a vállalkozásom kicsit jobban fellendülne, nem bánnám, de csodát nem várok attól sem, hiszen jól tudom, ahhoz én is kellek – hogy minél több szabadidőt tegyek bele. Azt pedig csak a hétvégéimből, estéimből vehetem el, Samutól továbbra sem szeretném. Most azt érzem, hogy ha még valamit be kellene vállalnom, borulna a rendszer, ezért bízom benne, hogy addigra meg fogok tanulni nemet mondani. És nem utolsósorban: nem tudom, mi az a kapocs, ami Eszterékkel összeköt, de nagyon remélem, hogy sokáig az életem része lesz… Ők voltak azok, aki segítettek kimászni a rossz passzomból. Általuk egy új bázist kaptam, egy megnyugtató második közeget, ahova tudom, bármikor bármivel fordulhatok. A táncos múltamból adódóan tudom, hogy milyenek a lányok egymás közt: megy a furkálódás, a szurkapiszka. Itt viszont kőkemény összetartás van. Kértem, ha bárkinek bármi baja lesz, beszéljük meg, legyünk őszinték – hogy meg is maradjunk egymásnak.”