Bánhidi Dóri: „Ahogyan lélegzünk, úgy létezünk”

A Jógakaland alapítója segítségével most egy légzőgyakorlatot mutatunk be, nem véletlenül. „A nyugalom egyik kulcsa a tudatos légzés” – mondja Bánhidi Dóri.
Szöveg: Bánhidi Dóra Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Haberland-Isai Anita Smink: Gyetvai Viktória Haj: Radván Simon Stylist asszisztens: Földi Fanni

 

„A légzés az egyetlen olyan, mindig stabilan nálunk lévő eszköz, ami képes azonnal változtatni a tudatállapotunkon. Ha pedig ennyire kézenfekvő, miért ne használnánk arra, hogy megnyugodjunk, és jobban érezzük magunkat tőle?! Ezért van kiemelkedő szerepe a jógában is – meséli Dóri, majd így folytatja. – Mentális állapotunk befolyásolja a lélegzetvételünket. Ha idegesek, izgatottak leszünk, vagy éppen félünk, szorongunk valamitől, akkor gyorsabban vesszük a levegőt, és ez pedig hatással van az idegrendszerünkre, illetve ezáltal az egész szervezetünkre: felgyorsul a szívverésünk, izzadhatunk, remeghetünk… De ugyanez fordítva is igaz! A helyes, nyugodt, kiegyensúlyozott légzés egyből hat a tudatállapotunkra, és segít megnyugodni, ellazulni, feltöltődni.”

Sportmelltartó Tchibo 4495 Ft, nadrág Tchibo 4995 Ft

Egyszerű, de nagyszerű gyakorlat

„Már a légzés tudatos megfigyelése is elég ahhoz, hogy lelassuljunk picit, és megnyugodjon az elménk! Ehhez ülj egy kényelmes pozícióba, de úgy, hogy egyenes legyen a hátad. Ez lehet keresztezett lábú ülés, de akár a sarkaidon is pihenhetsz. Ha segítség, válassz egy széket, ami jól megtámasztja a hátadat. A lényeg, hogy a vállaidat engedd le, fejtetővel felfelé, mellkasoddal pedig kicsit előre törekedj.

Ha megvan a pozíció, csukd be a szemedet, tedd az egyik kezedet finoman a mellkasodra, a másikat a köldöködre, és csak figyeld meg a légzésedet – orron be, orron ki. Tudatosan kövesd végig a levegő útját a testeden belül egészen a belégzéstől a kilégzésig. Figyelj arra, hogy minél jobban töltsd fel levegővel az egész testedet, ne csak a mellkasodat vagy csak a hasadat!

Öt ilyen lassú légzés után pedig jöhet a folytatás: figyelj arra, hogy a belégzés alatt már számolj is magadban lassan ötig, kilégzésre viszont már hétig. Tehát rövidebb legyen a belégzés a kilégzésnél, és utóbbi közben tartsd a mellkasodat kiemelve, nyitva. A hosszabb kilégzés segíteni fog abban, hogy még jobban ellazulj. Ezt csináld meg minimum ötször, de a legjobb, ha öt percen keresztül végzed.

A gyakorlat hatását azonnal érezni fogod: megnyugtatja az idegrendszert, lecsendesíti az elmét, összerendezi a kusza érzelmeket, csökkenti a fáradtságot, és felfrissít!”

 

Névjegy: Bánhidi Dóra

Sok-sok éve jógázik, így a saját bőrén tapasztalta meg, hogy ez a mozgásforma mennyire pozitív hatást gyakorol a testi, illetve a lelki fejlődésére, melynek bizony az élete minden területén látja az eredményét. Szeretné ezt a gyerekeknek is átadni, így született meg a Jógakaland, a jógás mesék, játékok ötlete, amivel már öt éve, hogy anyukákat, pedagógusokat inspirál arra, hogy nyitottak legyenek a gyerekjógára. A küldetése nemcsak a rendszeres mozgásra való nevelésről, hanem a relaxáció, a meditáció megismertetéséről is szól. Háromrészes sorozatunkban segíti a LookBook olvasóit abban, hogy ők is elinduljanak ezen az úton.