A tökéletes fazon nyomában

A nagy melegben frizuraváltáson gondolkodunk? Ha tanácstalanok vagyunk a választásban, érdemes megfigyelni a testalkatunkat.
Fotó: Zsólyomi Norbert, Getty Images Hungary Írta: Zellei Dóra

 

Ha úgy érezzük, hogy nem áll jól nekünk a frizuránk, vagy épp ellenkezőleg, remekül vagyunk a bőrünkben, csak már megint mocorog bennünk az újdonságra való igény, akkor a váltás előtt érdemes egy olyan szempontot is figyelembe venni, amit korábban esetleg nem tettünk meg.  A magasságunk és testalkatunk is jelezheti, milyen fazon állna nekünk a legjobban. Fodrászunk, Radván Simon tanácsai segíthetnek az útkeresésben. A szakember viszont mindenekelőtt szeretne egy szempontot nagyon kiemelni: az, hogy a szakmai szem mit mond, egy dolog. Érdemes a fodrászunk tanácsát kikérni, ha tanácstalanok vagyunk. De sokkal fontosabb az, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben! Ha nekünk pont egy olyan frizura tetszik, ami nem biztos, hogy az alkatunk, az arcformánk vagy a stílusunk miatt a legelőnyösebb nekünk, akkor is remekül fog nekünk állni – mert úgy fogjuk viselni! Hallgassuk meg a véleményeket, de a döntést mi hozzuk meg, mert akkor leszünk a legelégedettebbek, és ezáltal a legszebbek.

Alacsony vagy?

Igazán szerencsés vagy, ha az alacsony termetedhez karcsúság párosul, mert bárhogyan is döntesz, minden fazon jól fog neked állni. „A rövid frizura viszont akkor mutat talán a legjobban, ha kifejezetten nőiesen öltözködnek hozzá a nők. Akinek viszont vékony szálú a haja, akkor válassza, ha ügyesen tud frizurát formázni, hiszen a rövid hajjal nagyon sokat kell foglalkozni ahhoz, hogy a mindennapokban is jól mutasson. Az egyetlen fazon, amit viszont az alacsonyabbak talán érdemes átgondolnia, az a hosszú, hullámos haj, de csak azért, mert még kisebbnek tűnhetnek tőle. Akiknek például vannak plusz kilói, tökéletes fazon lehet a tarkónál rövid, lépcsőzetes frizura” – mondja Simon.

A Cannes-i filmfesztiválon az aprócska Eva Longoria többféle frizurát felvonultatott: a szélfútta, félhosszú, tépett fazonja remekül állt neki copfozva és kiengedve is – nem úgy, amikor póthajat tettetett fel, ami még alacsonyabbnak mutatta.

Kylie Minogue pár éve még összefogott hajjal ment a francia riviérára, amitől csak még kisebbnek tűnt. Idén a laza, vállig érő fazontól és a hernyóselyem betétes, testét megnyújtó ruhától sokkal légiesebb volt a megjelenése.

Magasabbra nőttél?

„Akár vékony, akár teltebb vagy, ha magasabbra nőttél, a laza, természetes esésű, vállig érő hullámok azok, melyek leginkább az előnyösek lehetnek számodra – tanácsolja Simon. – A rövid, esetleg nagyon lesimított fazon a magas, karcsú lányoknak a szakmai nagykönyv szerint akkor szerencsés, ha maszkulinabb hatást szeretnének kelteni.” Aki ducibb, annak azért érdemes esetleg átgondolni, hogy rövid fazont válasszon-e, mert az optikailag kisebb fej nagyobbnak mutatja a testet.

Bella Hadid többször viselt most Cannesban nagyon szoros kontyot, a lezselézett fazon az arcát nagyon fiússá tette, hiába a mélyen dekoltált estélyi. Miközben, ha leengedte a haját, sokkal nőiesebb volt, még dekoltázs sem kellett a mutatványhoz!

Cara Delevingne-t mintha ugyanaz a stylist öltöztette volna…. A mélyen dekoltált ruha hiába szupernőies, a frizurája nem ezt tükrözte – pedig csak a haját kellett volna leengednie, ahogyan azt az esti partin tette.

Az arcformát se feledjük!

Simon szerint a leghálásabb arcforma az ovális – egyszerűen minden fazon megy hozzá. „Csak arra érdemes figyelni, hogy nem szerencsés magasra tupírozni hozzá a hajat, mert attól már változnak az arc arányai is. Akinek kerek az arca, annak elméletileg az áll a legjobban, ha elválasztja középen a haját, kicsit megtépeti, akinek pedig szögletes, az természetes hullámokkal lágyítja. A keskeny arcot viszont pont a loknikkal lehet ellensúlyozni. Ha egyenes a frizura, akkor is fontos, hogy fokozatosság legyen benne. A szív alakú archoz viszont leginkább az állig érő fazonok mutatnak.”

A sztárfodrász legfontosabb tanácsa

Simon tapasztalatból azt tanácsolja, hogy mindig tudatosan változtassuk meg a frizuránkat. „Igen, mindenkinek van egy arcformája, testalkata és hajminősége – a legszerencsésebb az, ha mindhárom szempontnak megfelelünk. De van egy olyan kitétel is, ami viszont mindent felülír – az, hogy mennyire szeretünk a hajunkkal foglalkozni. Ha tudom, hogy nem tudja valaki jól megszárítani a haját, nem vágok neki frufrut. Mint ahogy annak sem fogom azt tanácsolni, hogy vágassa le a haját, aki mindig copfban hordja – mert tudom, hiába lesz rövidebb a haja, akkor is össze fogja majd.”