A gyerekjóga hatása egy életre szól

Gyerekkel jógázni? Mármint úgy, hogy nem mellettünk játszik, hanem velünk együtt sportol? Bánhidi Dóri tudja, hogyan vegyük rá a mutatványra!
Szöveg: Bánhidi Dóra Fotó: Zsólyomi Norbert Styling: Haberland-Isai Anita Smink: Gyetvai Viktória Haj: Radván Simon Stylist asszisztens: Földi Fanni

 

Pulóver Hugo Boss –Van Graaf 52 990 Ft, nadrág Tchibo 7995 Ft

„A kiskorban elkezdett jóga jó alapot nyújthat a jövőben. Általa ugyanis a gyerekek megteremthetik a lelki békéjüket, önmagukra találhatnak – mondja Bánhidi Dóri, a Jógakaland megalapítója. – Mi, felnőttek már sajnos jól ismerjük azt, hogy milyen, sokszor kikerülhetetlen feladatokkal, problémákkal tesz minket próbára az élet. Pláne onnantól kezdve van ez így, hogy kezdetét veszik az iskolai évek. Azt szoktam mondani, hogy felnőni nagyon melós dolog, és nem véletlenül gondolom ezt így. Az idegeskedés már a legkisebbek mindennapjaiban is jelen van, hiszen lássuk be, már a csecsemők képesek arra, hogy átvegyék tőlünk a mi gondjainkkal járó feszültségeket… De az igazi stressz akkor éri el a gyerekeket, amikor szembesülnek a saját bejáratú problémáikkal: a teendőkkel túlzsúfolt mindennapokkal, a szigorú órarenddel, a társadalomra annyira jellemző teljesítménykényszerrel, a média, illetve közösségi média káros hatásaival, fokozott jelenlétével… Bizony, kell valami, amihez biztonsági tartalékként nyúlhatnak, ha a túl sok vélt vagy valós elvárás törvényszerűen csapdába szorítja őket. Ebben a belső egyensúly megtalálásában segít a gyerekjóga. Nem csak arra jó, hogy támogassa őket a mindennapokban, de megtanítja őket egy életre másképp, sokkal rugalmasabban idomulni a nehézségekhez.”

Fotó: Pure&Pastel Photography

Dóri szerint nem szabad a gyerekjógától megijedni, illetve azt túlmisztifikálni. Természetesen senki sem azt várja el az örökmozgó lurkóktól, hogy hosszú másodpercekig tökéletesen tartsák meg az ászánákat. De tény, hogy minden hangulatra, az összes érzelmi állapotra, illetve energiaszintre találhatunk benne nekik gyakorlatokat.

„A gyerekverzió teljesen más, mint a felnőtt, hiszen sokkal, de sokkal könnyedebb, lazább, mókásabb. Nem szertartásos, hanem spontán, abszolút igazodik a gyerekek személyiségéhez, érdeklődéséhez. Játékokra, mesés történetekre épít. Utánzással érjük el, hogy részesei legyenek a gyakorlatoknak. Az alapozást már konkrétan a bölcsődés korban el lehet kezdeni, aztán ahogy telik az idő, az ismereteket, a gyakorlatokat egyre inkább lehet bővíteni. Az sem legyen hátráltató tényező, ha olyan gyerekünk van, aki képtelen megülni a popsiján… Nem is kell neki! Pont az a cél, hogy mozogjon, sőt! A kicsik akkor fejlődnek mind testileg, mind lelkileg, mind pedig érzelmileg egészségesen, ha a mozgásuk ösztönös, közben nincsenek szabályok tengerébe szorítva. A gyerekjóga erről az eredetiségről szól. És nem utolsósorban arról, hogy minőségi időt töltsünk a kicsivel… A kisfiammal, Árminnal mi is rendszeresen jógázunk együtt, sőt, mára már több ezer gyermek jógázik a mesekönyveink és játékaink segítségével. Én is látom a fiamon, meg a szülőktől, pedagógusoktól is kapom a visszajelzéseket, hogy mennyit segít a gyerekeknek ez a mozgásforma!”

Fotó: Pure&Pastel Photography

Előttem a minta
Kétségtelen tény, hogy gyermekeink számára mi vagyunk az elsődleges példa, minket szeretnének utánozni, első körben nekünk akarnak megfelelni. Dóri pont ezért az anyukákat szeretné inspirálni. „Ha tudatosan teszünk azért, hogy kiegyensúlyozott legyen a gyerekeink élete, ha adunk nekik egy plusz támasztékot, amihez bármikor nyúlhatnak, rengeteget segítettünk rajtuk.” Ha inspirációnak megnéznétek pár gyerekjógavideót, mutatjuk őket: https://jogakaland.hu/jogavideok#tartalom

Fotó: Pure&Pastel Photography