2in1 zöldségek: erősítenek&karcsúsítanak

Hiába a sok, pluszban bevitt vitamin, elért minket a tavaszi fáradtság? Ha ügyesen vesszük fel vele a harcot, még a mérlegünkön is látni fogjuk az eredményt!
Írta: Zellei Dóra

 

Az elmúlt időszak páratlanul nehéznek bizonyult, hiszen a járványhelyzet miatt a stresszel, a bezártsággal és sokaknak bizony a magánnyal is fel kellett venniük a harcot. Szervezetünk tartalékai kimerültek, és hiába a sok vitamin és ásványi anyag, amit pluszban bevittünk, ha egyébként egyoldalúan táplálkoztunk, kevesebbet mozogtunk, vagy a kelleténél többet ettünk… Ha úgy érezzük, erőtlenek vagyunk, ráadásul még kicsit ki is kerekedtünk, fogyasszunk minél többet az alábbi zöldségekből. Meg fogjuk látni, hogy nemcsak az immunrendszerünk kapcsol majd erősebb, energikusabb fokozatra, de a zsírégetésünk is beindul.

Fotó: Getty Images Hungary

 

Articsóka: Ha eddig idegenkedtünk tőle, érdemes közelebbről is megismerkedni vele, hiszen rengeteg vitamin (A, B1, B2, C) és ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, magnézium és vas) található benne. Ráadásul fogyókúrázók számára is ideális, ugyanis azon túl, hogy alacsony a kalóriatartalma, valamint természetesen szabályozza az éhségérzetünket, még meg is pörgeti az anyagcserénket: magas a rosttartalma és a vízhajtó hatása.

Brokkoli: Eddig is szívesen ettük? Jól tettük, hiszen sok-sok cink, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és nátrium található benne. Ha viszont eddig csak főve voksoltunk rá, próbáljuk most ki nyersen, így a benne lévő számos vitaminról (A, B1, B2, B6, E) sem kell lemondanunk.

 

H, mint hüvelyesek

Bab, lencse, borsó… Mi a közös bennük, azon túl, hogy mindannyian hüvelyesek? Alacsony a zsír-, de magas a fehérjetartalmuk, rostban gazdagok, ráadásul rengeteg vitamin- és ásványi anyag található bennük. Nem érdemes lemondani tehát róluk csak azért, mert felfújódunk tőlük. Egyrészt ha beáztatjuk a felhasználás előtt, majd friss vízben főzzük meg őket, akkor elkerülhetjük a mellékhatásokat. Másrészt, minél gyakrabban eszünk hüvelyes zöldséget, annál inkább hozzá fog szokni a szervezetünk.

 

Spenót: Ha már rég kinőttünk a mesék világából, azért nem árt, ha Popeye-re még hallgatunk… A spenótban rengeteg a vas, ami energiát fog adni, és fehérjét, ami az izmok építését segíti. Ráadásul mankót biztosít az antioxidánsoknak, így gőzerőre kapcsol majd a sejtregenerációnk. A szépségünkért pluszban felel a zöldségben találtható sok A-vitamin is, így nem csak kevésbé problémás, de simább is lesz majd a bőrünk.

Spárga: Egy igazi méregtelenítő zöldség, hiszen kihajtja belőlünk a felesleges vizet, ráadásul a vérkeringést is fokozza! Ha edzés előtt esszük, a benne lévő folsavtól és B-vitamintól fel fogunk pörögni, a több mozgás pedig több kalóriavesztést eredményez. És nem utolsósorban, ha esetleg felfázunk, ami a tavaszi változékony időjárásban nagyon gyakori, természetes segítséget tud nyújtani.

Piros retek: Nemcsak az anyagcserét fokozza, a zsírégetést is – érdemes akár kúraszerűen is alkalmazni. A-, B1-, B6-, C-vitamin mellett ráadásul sok benne a kalcium, a mangán, a magnézium, a réz. Egyébként nem csak a retek maga egy nagy kincs, a levelét is érdemes elrágcsálni, hiszen vasban, karotinban és folsavban gazdag – vágjuk rá a salátánk tetejére!

Fotó: Getty Images Hungary