20 tipp az örök fiatalságért

Valójában nemcsak a csodakencék és a divatos holmik mutatnak minket üdének, hanem az is, ha magabiztosan érezzük magunkat a bőrünkben.
Fotó: Getty Images

Sokszor érezhetjük úgy, milyen jó lenne letagadni néhány évet… Ám ennél sokkal fontosabb cél lehet kihozni a lehető legtöbbet abból az időszakból, amiben épp vagyunk. Nem érdemes az örök fiatalságot hajszolni, sokkal jobban járunk, ha igyekszünk az adottságainkhoz és a lehetőségeinkhez képest legszebben kinézni, de mindezt úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat! Stílusos és egyszerű tippek következnek ahhoz, hogy bármilyen életkorban jól érezhessük magunkat a bőrünkben. Korántsem kell mindegyiket megvalósítanunk ahhoz, hogy elérjük a célunkat, válogassunk kedvünkre, és hozzuk a legmagabiztosabb formánkat!

1. Ne essünk túlzásba!

A túl sok smink, túl sok kiegészítő, túl harsány összhatás mindig azt sugallják, hogy nagyon meg akarjuk komponálni a magunkról mutatott képet. Egy-egy látványosabb részlettel, a többi esetén pedig ízléses visszafogottsággal többre megyünk.

2. Kritikusan a trendekkel

Jó, ha képben vagyunk azzal, mi divatos épp, mit hogyan viselnek aktuálisan, de ez nem jelenti azt, hogy mindent hordanunk is kellene, ami trendi. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ismerjük fel, mi az, ami nekünk jól áll, ami a személyiségünkkel harmonizál, és azt kombináljuk bele a meglévő ruhatárunkba.

3. Ne féljünk a színektől!

Főleg télen hajlamosak vagyunk túlnyomóan szürkét, barnát, feketét hordani – pedig egy-egy élénkebb, színesebb darab nemcsak az öltözékünket, hanem a hangulatunkat is feldobhatja. Aki pedig vidám, az sokkal fiatalabbnak látszik!

Sál, kesztyű, sapka Heavy Tools 6990 Ft, 5990 Ft és 6990 Ft

4. Sminkeljünk bátrabban!

A hölgyek esetében a sminkben sem érdemes mellőzni a színeket! Egy jól eltalált árnyalatú élénkebb rúzs például ügyesen eltereli a figyelmet az esetleg fáradtabb szemekről, szem körüli szarkalábakról, és az egész megjelenésnek stílust és vidámságot kölcsönöz.

5. Ismerjük meg a típusunkat!

Sokan azért nem mernek élénkebb színeket használni, mert nem biztosak abban, mi áll jól nekik. Nagyon sokat segíthet az öltözékünk és a megfelelő sminkszerek kiválasztásában, ha tisztában vagyunk a színtípusunkkal. Az évszakelmélet szerint az emberek a bőrük, hajuk, szemük színe alapján tavasz, nyár, ősz, tél típusokba, és ezeken belül 3 altípusba sorolhatóak. Mindegyik típusnak megvannak azok az árnyalatai, amelyektől a leginkább élettelinek látszik az arcuk, üdének a bőrük, ragyogónak a szemük. És azt is be lehet azonosítani, mely árnyalatok mutatják őket idősebbnek, fáradtabbnak, fakóbbnak. Mindezt legjobb egy színtanácsadáson, egy kendőzésnek nevezett folyamat segítségével megismerni: a szakember az arc elé terített rengeteg színes kendő segítségével mutatja meg, hogyan hatnak ránk a különböző színek. Nagyon tanulságos, hasznos és élvezetes élmény egy ilyen konzultáció, érdemes kipróbálni.

6. Figyeljük a testalkatot!

Mindenkinek vannak olyan vonásai, amelyek előnyösebbek, amelyeket érdemes kihangsúlyozni. Ha tisztában vagyunk azzal, milyen a testalkatunk, és ehhez hogyan választhatjuk a lehető legelőnyösebb ruhákat, máris éveket fiatalíthatunk a megjelenésünkön. A testalkattípus-elemzéshez érdemes lehet személyi stylistot vagy stílustanácsadót felkeresni: rengeteget segíthet abban, hogyan válhatunk magabiztosabbá a megfelelően kiválasztott ruhafazonok és színek segítségével.

Fotó: C&A

7. Frissítsük a frizurát!

Semmi gond nincs azzal, ha esetleg őszülünk: ma már kimondottan divatos a természetesen őszülő tincseket nem elrejteni, hanem természetesen viselni. Persze aki jobban érzi magát attól, hogy egységesebb a hajszíne, az festesse bátran – a cél, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. És ehhez sok esetben egy jól vágott frizura is rengeteget hozzá tehet. Egyrészt megszabadulhatunk a töredezett hajvégektől, amelyek rendezetlenebbnek, fakóbbnak mutathatják a frizurát, másrészt az arcformánkhoz igazodó új, frissen vágott fazon összeszedettebbnek, trendibbnek és fiatalosabbnak láttathat bennünket.

8. Maradjunk ruganyosak!

Messziről meglátszik a mozgásunkon, testtartásunkon, ha rendszeresen sportolunk, mozgunk valamit. Igen, akár még a napi fél óra séta is sokat számíthat annak, aki egyébként egész nap a számítógép előtt ül. Még látványosabb lehet az eredmény, ha kipróbáljuk az olyan, a testet és a lelket is edzésben tartó mozgásformákat, mint a jóga, a pilates vagy a tánc. Aki inkább futni vagy kerékpározni szeret, válassza azt, a lényeg, hogy csináljuk, ne álljunk le vele sem télen, sem akkor, ha nehezen szakítunk rá időt. A szabadban végzett mozgás különösen hatékony lehet, akkor pedig főleg, ha csendes, nyugodt helyen tudjuk végezni. Az extra oxigén jót tesz a bőrnek, a természet látványa pedig remek stresszoldó.

9. Mosolyogjunk!

Közhelynek tűnhet, hogy a mosoly fiatalít, pedig valójában így van. Ne tartsunk attól, hogy emiatt erősebbek lesznek a ráncaink, a mosolyráncok az arc egyik legalapvetőbb jellegzetességét adják. A plasztikai sebészek és esztétikai szakemberek sem javasolják teljesen eltüntetni őket, mert úgy elveszne az arc alapkaraktere és barátságossága. Akinek nem mosolyog a szeme, annak a mosolyát nem érzékeljük igazán élettelinek vagy őszintének. Akinek viszont ott bujkálnak a mosolyráncok az arcán, azt vidámabbnak, energikusabbnak és ezáltal fiatalabbnak is látjuk.

Volume Glamour szemhéjpúder-paletta Bourjois 4999 Ft

10. Ápoljuk a bőrünket

Ha már a ráncoknál tartunk: ne eltüntetni vagy leradírozni akarjuk a ráncokat, a megelőzés és a finomítás sokkal jobb (és megvalósíthatóbb) cél. Egy jól összeállított arcápolási rutinnal és a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokkal azonban sokáig megőrizhetjük arcbőrünk simaságát, rugalmasságát. Ami mindenképp legyen ott a repertoárunkban: egy kíméletes, de hatékony tisztító, egy hidratáló, a bőrünk igényeihez passzoló szérum és egy fényvédő. A szemkörnyékápoló (vagy ha már szükség van rá, akkor szemránckrém) jól jöhet még, és extraként egy-egy maszkot, pakolást is érdemes lehet beszerezni.

11. Figyeljünk az alapokra

Egy minőségi alapruhatár nagyon fontos mindenki számára. Stílusos, jó minőségű, időtálló darabokból igyekezzünk ezt összeállítani, a legaktuálisabb trendeknek megfelelő holmik pedig ezt egészítsék ki, dobják fel, fűszerezzék meg. Nem kell rengeteg ruhát felhalmoznunk, azzal járunk a legjobban, ha jól kombinálható, egyszerű, klasszikus alapdarabokban gondolkodunk (blézer, pulóver, csizma, farmer mindenképp legyen közöttük), amelyek megadják a saját stílusunk alapjait, és ezeket a holmikat dobjuk fel egy-egy divatos kiegészítővel.

12. Sminkeljünk ügyesen!

A hölgyek számára nagyon sok lehetőséget tartogat a smink, de itt is nagyon fontos, hogy gondosan kiválasztott, jó minőségű és tökéletesen passzoló alaptermékekkel dolgozzanak. Az egyik legalapvetőbb dolog pedig az alapozó színének figyelmes kiválasztása. Stimmelnie kell az alapszínnek és az altónusnak is, vagyis figyelembe kell venni azt is, hogy a bőrünk hideg, meleg vagy semleges altónusú. A legtöbb alapozó esetén ezt a színkódban W (warm, meleg), C (cold, azaz hideg) vagy N (neutral, vagyis semleges) betűkkel jelölik, a számok pedig a színmélységet mutatják. Ha erre nem fordítunk figyelmet, az alapozó nem mutat majd természetesen a bőrön, valahogy maszkszerű vagy épp sápatag lesz az összhatás. Alapozó tesztelésekor mindig az állvonalnál ellenőrizzük a színt, mennyire olvad bele a bőrünkbe, és nézzük meg az összhatást természetes fényben is!

Kind & Free púder Rimmel 2399 Ft, Kind & Free körömlakk Rimmel 1799 Ft, Kind & Free alapozó Rimmel 2599 Ft

13. Ékszert a bőrtónushoz

És ha már a bőrtónusnál tartunk: az ékszerek nagyon sokat dobhatnak a megjelenésünkön, de ha nem vagyunk elég ügyesek, el is ronthatják az összhatást. Akinek sikerült beazonosítania a bőre altónusát, illetve ismeri a színtípusát, könnyebb a választás: ősz és tavasz típusoknak, illetve meleg altónusú bőrhöz jobban illik az arany, míg a tél és nyár típusoknak, hűvös altónusú, hamvas bőrűeknek inkább az ezüst kiegészítők passzolnak. Természetesen mindez a nagyobb, hangsúlyosabb kiegészítők esetén igazán látványos.

14. Ügyeljünk a fehérneműre!

Ha a fehérneműnk kényelmes, tökéletesen passzol, jó a mérete, nem vág be sehol, ott támaszt, ahol kell, az rengeteget számít abban, hogy egész nap komfortosan érezzük magunkat, és a ruháink a lehető legjobban álljanak rajtunk. A bónusz, ha a választott darabok csinosak és jó stílusúak – nem kell mindenkinek csipkecsodákat viselnie, az egyszerűbb fehérneműk között is kimondottan szépeket találhatunk, amelyeket jó érzés hordani.

15. Illatot diszkréten

A megfelelő parfüm olyan, mint egy csodaszép fehérnemű: komfortosabban, magabiztosabban érezzük magunkat tőle. Ehhez azonban elég néhány csepp, maximum 2 pulzáló pontra (csuklóra, könyök- vagy térdhajlatba, nyakszirtre) fújva. A néha finoman felszabaduló, sejtelmes illat sokkal hatásosabb, mint a messziről érezhető parfümfelhő. Ha hosszan tartó illatot szeretnénk, ne a mennyiséget növeljük, hanem használjunk parfümözés előtt illatmentes testápolót, mert a jól hidratált bőrön tovább érződik, amit ráfújunk. Az enyhén virágos, finoman citrusos vagy diszkréten púderes parfümök általában könnyedebb, fiatalosabb összhatást keltenek, de a legfontosabb szabály az, hogy olyat viseljünk, amiről úgy érezzük, igazán passzol hozzánk.

Flora Gorgeous Jasmine Eau de Parfum Gucci 30 690 Ft

16. Nem kell takargatni!

Ez igaz egyrészt az öltözködésben, másrészt a sminkben is. Ha nem vagyunk elégedettek az alakunkkal, és ápol-és-eltakar stílusú ruhákkal igyekszünk ezt leplezni, azzal nem biztos, hogy célt érünk. A finoman alakkövető, az előnyös tulajdonságokat hangsúlyozó, jól szabott ruhákban sokkal jobban mutathatunk. Ahogy az sem vezet célra, ha a bőrünkről minden apró egyenetlenséget, pirosságot, árnyékot, pigmentfoltot el akarunk sminkkel tüntetni. Maszkszerű és természetellenes lesz az összhatás, a rengeteg alapozó, púder és korrektor pedig könnyen összegyűlik az apró ráncokban, és még jobban kihangsúlyozza őket. Ne a hibákat akarjuk takargatni, hanem az erősségeket kiemelni – sokkal szebb, hatásosabb és fiatalosabb lesz a végeredmény.

17. Fényvédelem egész évben

A bőrgyógyászok szerint a legjobb anti-aging trükk a fényvédelem: az UV-sugárzás ugyanis az egyik legerősebb bőröregítő tényező. És nem csak nyáron, a strandon kell ellene védekezni, az arcunk, kezünk, dekoltázsunk egész évben ki van téve a sugárzásnak. Nyáron minden nap ajánlott az akár SPF50 fényvédelem az arcon, de egyre több szakember javasolja, hogy egész évben óvjuk az arcunkat olyan mindennapi használatra kifejleszte,tt úgynevezett hibrid fényvédőkkel, amelyek a magas faktorszám mellett fiatalító, bőrápoló összetevőket is tartalmaznak. Rendszeres fényvédelemmel jelentősen lelassíthatjuk azt, hogy az öregedés jelei megjelenjenek vagy felerősödjenek az arcunkon.

18. Vigyázzunk a kezünkre!

Ez az egyik olyan terület, amely a leginkább árulkodik a valós korunkról és a bőrápolási szokásainkról (a másik a nyak és a dekoltázs). A vékony, az időjárás viszontagságainak eléggé kitett bőrön nyomot hagy az idő, ha nem óvjuk. Használjunk rendszeresen kézkrémet, és jó, ha fényvédőset választunk, hogy megelőzzük a pigmentfoltok kialakulását. Ne csak az arcbőrt ápoljuk: a száraz kezek könnyen elronthatják az összhatást.

Lágy Mandula kézápoló Yves Rocher 1190 Ft

19. Apró sminktrükkök

Mutatunk még néhány egyszerű apróságot, ami üdébb összhatásúvá tehet bármilyen sminket. A matt textúrák helyett válasszunk enyhén fényeset (de nem csillogót), a matt könnyen fakóvá, élettelenné válhat, míg a fényesebb extra élénkséget adhat. Fekete helyett válasszunk barna szempillaspirált: barátságosabb, lágyabb lesz tőle a tekintet. Az üde színű rúzst használhatjuk pirosítóként finoman a bőrbe ütögetve – nagyon jól mutat ez a harmónia az arcon.

20. Lazítsunk!

A legfontosabb, hogy ne erőlködjünk azon, hogy fiatalnak látsszunk. Próbáljuk inkább azt elérni, hogy mi magunk legyünk barátságban azzal, amit a tükörben látunk, és ez a pozitív érzés megteszi a magáét. Persze, legyenek stílusos ruháink, ápoljuk a bőrünket, de azzal is törődjünk, hogy ne csak kifelé mutassunk harmóniát, hanem belül is ezt éljük meg. Ez természetesen nem mindig könnyű, rengeteg a stressz az életünkben, de nagyon is megéri keresni azokat a lehetőségeket, tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak, feltöltenek, és ezekre tudatosan időt szánni. Lehet ez bármi: sport, olvasás, kirándulás, filmnézés, baráti beszélgetés, főzés – mindenki másképp tud kikapcsolódni. A rengeteg tennivaló, feszültség, a mindennapi élet nehézségei között azonban könnyű ezekről megfeledkezni. Nagyon sokat tehetünk magunkért és a velünk, körülöttünk élőkért is, ha ezeket nem hanyagoljuk el, mert ha mi rendben vagyunk, egészen másképp állunk hozzá a többiekhez, a mindennapi konfliktusokhoz, problémákhoz. Ha a nehéz szituációkban mi vagyunk azok, akik nyugalmat, békét, harmóniát tudnak sugározni, azzal rengeteget adhatunk másoknak.