20 éves szuperhősök

Sikeresek, elszántak, tehetségesek és kitartóak – mindannyian rengeteget tanulhatunk ezektől a fiataloktól, akik idén ünnepelték a huszadik születésnapjukat.

 

Milyen szerencsés, aki már fiatalon tudja, mihez szeretne kezdeni – gondolhatnánk. Ám ahogy cikkünk főszereplőinek történetei is bizonyítják, a szerencse általában csak egy igen kis összetevője a sikernek. Sokkal fontosabb hozzá a kitartás, a szorgalom, az akaraterő és a koncentráció. Ahogy az is, hogy merjünk, tudjunk nagyot álmodni. Három olyan fiatal nőt mutatunk most be, akik csodás célokat tűztek ki maguk elé, és ezeket már meg is valósították. És amit eközben megtanultak saját magukról, a küzdeni tudásukról, az garantálja, hogy a határ előttük csak a csillagos ég.

GÁSPÁRFALVI DORKA – Erős kezdés, csodás folytatás

Hatévesen kapta első komoly szerepét Szabó István az Ajtó című mozijában, az Oscar-díjas Mindenki című kisfilmben is főszereplő volt. Azóta is számos magyar és külföldi alkotásban, sorozatban láthattuk, ezek mellett kaszkadőr- és artistaképzést is végzett.

Mi a számodra legkedvesebb, legfontosabb eredményed?

Az aktuális projekt, amin legutóbb dolgoztam, a Ki vagy te? című sorozat nagy kedvenc volt, nem régóta látható az RTL+-on. Nyilván az eddigi legnagyobb sikernek a Mindenki számít, bár akkor még kicsi, mindössze 11 éves voltam. Elvárom magamtól, hogy a további karrieremben legalább ilyen sikerem legyen, amit azért nem olyan könnyű megugrani. De azért nagyon kedves emlék ez a szerep. Igazából minden eddigi munkámat szerettem, mindegyiket valami másért. Örülök, hogy ennyi dologban voltam benne, és boldog vagyok, hogy megtapasztalhattam ezeket az élményeket, a külföldi projekteket. A sorozatokat különösen szerettem.

Egyenes utad vezetett oda, ahol ma tartasz?

Munka, színészkedés szempontjából igen. Korán, 12 éves korom körül teljes pontossággal megfogalmazódott bennem, hogy a színészet az, amivel foglalkozni szeretnék, amit nem tudok félretenni semmi másért. Szerepek szempontjából persze kiszámíthatatlan az életem, nem tudni, mit hoz a jövő, de ennek is megvan a maga szépsége. A magánéletemben szempontjából kicsit kacskaringósabb volt az utam, de mostanra már stabilizálódott a helyzet.

Szerinted mi a szupererőd?

Be tudok vonzani dolgokat. Amit akarok, az előbb-utóbb sikerül, erre már többen felhívták a figyelmemet. Kitartó is vagyok, de érzem, hogy van egy olyan energiám, ami segít megteremteni, bevonzani dolgokat. Hihetetlen, de működik. Ha egy kis erőfeszítést teszek valamiért fejben, tudatosan, az általában sikerülni is. Volt egy időszak, amikor nem hittem eléggé önmagamban, túlgondoltam a dolgokat, akkor nem működött ez. Ám megtapasztaltam, hogy amikor bízom magamban, nem agyalok túl sokat, akkor ez a bevonzóképességem nagyon jól működik.

Ha választhatnál egy valódi szupererőt emellé, mi lenne az?

Állandó magabiztosságot szeretnék. Mert ha az meglenne, akkor magától működne a saját, már meglévő bevonzó erőm.

Mi vagy ki az, ami vagy aki téged motivál?

Amikor van előttem egy cél, akkor abból merítek erőt, hogy én ezt meg akarom csinálni, el akarom érni. Azzal tudom erősíteni magamat, hogy az előző sikereimre gondolok – ha azokat el tudtam érni, akkor mást is el tudok. Ha van célom, akkor nem nagyon tud hátráltatni semmi, akkor nem tudnak legyűrni a negatív dolgok sem. Bármi történik is, felállok, és megyek tovább a célom felé.

Honnan van az energiád, hogyan töltődsz?

Mások pozitív visszajelzése nagyon sok erőt ad, de sajnos a negatív élményeket is magamra veszem – ezen van még mit dolgoznom. De valóban az adja a legtöbb erőt, ha olyan valaki mond nekem dicsérő véleményt, akire szakmailag felnézek, akinek nagyon adok a szavára. A hétköznapokban pedig a túrázás adja a legtöbb energiát. Erdő mellett lakunk, rajongok a természetért, az ősz a kedvenc évszakom, és olvasni is nagyon szeretek.

Mi a következő nagy célod?

Külföldi egyetemre szeretnék menni, Skóciába. Még az angolomon csiszolnom kell, de 1-2 éven belül szeretném megpróbálni – elvarázsol az a hely, nagyon vágyom oda.

KONKOLY ZSÓFIA – Kis lépésenként a nagy cél felé

Már 14 évesen bronzérmet szerzett a riói paralimpián, 2021-ben pedig Tokióban olimpiai bajnok úszó lett. Emellett kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok is.

Mi a számodra legkedvesebb, legfontosabb eredményed?

A legbüszkébb a tokiói paralimpián nyert arany- és két ezüstéremre, valamint a további pontszerző helyeimre vagyok, ez volt a gyerekkori álmom. Ebben legtöbbet az úszóedzőm segített, valamint az, hogy elkezdtem dolgozni szárazföldi edzővel és dietetikussal is. És persze a családomat is meg kell említeni, tőlük rengeteg támogatást kapok.

Egyenes utad vezetett oda, ahol ma tartasz?

Az úszást 6 évesen kezdtem, egyből meg is fogott. Voltak ugyan mélypontok is az életemben a sport terén, a riói paralimpia után például következett egy nehezebb időszak. De kijöttem, kijöttünk belőle, és boldog vagyok, hogy sikerült ezt az eredményt elérni.

Szerinted mi a szupererőd?

Az alkalmazkodóképességem. Amikor beütött a világjárvány, egyből felismertük, hogy muszáj változtatni, át tudtuk dolgozni az edzéstervet, jól tudtunk reagálni. És mindezt olyan jól sikerült kivitelezni, hogy ilyen szép eredményeket hozott a paralimpián – ezért gondolom, hogy az alkalmazkodóképesség nagyon fontos, és a hosszú távú siker egyik kulcsa.

Ha választhatnál egy valódi szupererőt emellé, mi lenne az?

Gondolatolvasó szeretnék lenni. Kíváncsi vagyok mások véleményére, gondolataira, és nem csak azokra, amiket nyilvánosan megosztanak. Arra, amit mélyen belül gondolnak. Azoknak a véleménye érint meg igazán, akik fontosak nekem, akik nagyon közel állnak hozzám. Szerencsére megtanultam, hogy ne akarjak mindenki másnak is megfelelni.

Mi vagy ki az, ami vagy aki téged motivál?

Leginkább az, hogy nem nagyobb célokat tűzök ki magam elé, hanem kisebbeket. Akár csak annyit, hogy ma egy kicsit jobb leszek, mint tegnap, és erre koncentrálok, így tudom megtartani a motivációmat. Ezen kívül a családomból merítkezem leginkább, a példaképeim is köztük vannak. Az inspirál, hogy mindig jobb legyek. Ha elakadok, próbálom tisztázni magamban, mi történt, miért tartok itt. Ebből próbálok tanulni, és ez alapján újratervezni. Igyekszem kizárni azokat a dolgokat, amik zavarnak, és csak arra figyelni, ami előrevisz.

Honnan van az energiád, hogyan töltődsz?

Nagyon családcentrikus vagyok, és szívesen töltök időt a barátaimmal is. A kutyusaimmal, a kuvaszommal és a pulimmal is jó lenni, erdő szélén lakunk velük, ami tökéletes terep a kikapcsolást jelentő sétákhoz.

Mi a következő nagy célod?

Szeretnék még egyszer kijutni paralimpiára, és szép eredményekkel hazatérni.

KORNIS ANNA – Szorgalom és női erő

Az Ének iskolája című műsorban láthattuk először a tévében, azóta több zenés műsorban és tehetségkutatóban is feltűnt, miközben musicalszerepeket is kapott. Negyedik éve Bostonban, a Berklee College of Musicban tanul énekelni – csodás hangját a 2022-es X-Faktor válogatóin is hallhattuk.

Mi a számodra legkedvesebb, legfontosabb eredményed?

Az egyik, hogy Feke Pállal szerepelhettem a Sztárban sztár meg egy kicsi című műsorban – azt nagyon élveztem. Az is hatalmas dolog volt számomra, hogy felléphettem a Shrek, valamint a Hegedűs a háztetőn című musicalben. És persze a Berklee zenei suli – a legnagyobb álmom vált ezzel valóra. A szüleim és az énektanárom segítettek a legtöbbet abban, hogy ezt el tudjam érni.

Egyenes utad vezetett oda, ahol ma tartasz?

Kicsi korom óta ez az iskola volt minden vágyam, nem tudtam elképzelni magam sehol máshol, és megtettem mindent azért, hogy sikerüljön. Az Ének iskolájában való szereplés viszont véletlenül jött, a szüleim ugyanis eleinte nem engedték, hogy jelentkezzek. Nem akarták, hogy tévés műsorban szerepeljek, és nem is igazán énekeltem addig mások előtt. Aztán amikor az X-Faktor egyik élő felvételén voltunk, ott szokás, hogy a műsor előtt felkérnek egy gyereket a közönségből, hogy énekeljen, amíg beállítják a hangot meg a fényeket, és aki énekel, az kap egy x-faktoros pólót. Én nagyon vágytam egy ilyen pólóra, ezért jelentkeztem, fel is mentem a színpadra, és ezután érkezett a felkérés, hogy vegyek részt Az ének iskolája című műsorban. Ami aztán a színházi szerepeket is hozta később magával.

Szerinted mi a szupererőd?

Az, hogy nagyon-nagyon szorgalmas vagyok, nagyon sokat tudok dolgozni, és törekszem a tökéletességre. Fontos nekem, hogy amit magamról mutatok, azzal maximálisan elégedett tudjak lenni.

Ha választhatnál egy valódi szupererőt emellé, mi lenne az?

A teleportálás, hogy ne kelljen annyit fizetnem a repülőjegyekért. Évente kétszer jövök haza Bostonból, jó lenne, ha ez gyorsabb és egyszerűbb lenne.

Mi vagy ki az, ami vagy aki téged motivál?

Az, hogy nem tudom másképp elképzelni az életemet, mint hogy énekes legyek, ezért ennek muszáj sikerülnie, mindent megteszek érte. A vidámság mindig jó motiváció, a komolyabb helyzeteket is gyakran próbálom viccel, humorral oldani.

Honnan van az energiád, hogyan töltődsz?

Leginkább az ad erőt, ha látom, hogy sikerül az, amibe energiát fektettem. A sikerélmény adja a legtöbb pluszt a továbbhaladáshoz. Nagyon szeretek dalokat írni, az is kikapcsol. És szeretek a barátaimmal lenni. Nem szívesen vagyok egyedül, úgy kapcsolódom ki a legjobban, hogy társaságba megyek. Ha pedig nehézségem akad, akkor a szüleimet vagy a barátaimat hívom segítségért, tanácsért.

Mi a következő nagy célod?

Szeretek nagyokat álmodni, és tudok is küzdeni a céljaimért. Most az a legfőbb vágyam, hogy minél több saját dalom legyen, sikereket érjek el velük,és egy lemezkiadó vagy menedzsment felkaroljon, segítsen a további munkában. Jó lenne, ha minél több női előadó, producer, menedzser lenne a zeneiparban, szeretnék én is a részesévé válni ennek a világnak.