Az isteni ételekről az önkéntes karantén alatt sem kell lemondanod.
Biztosan a te tarsolyodban is ott lapul néhány egyszerű, spórolós recept, amit bármikor összedobhatsz akár az otthon megtalálható hozzávalókból is. Mi azért mutatunk két (igazából három) olyan fogást, amit egyedül vagy a család többi tagjával együtt is elkészíthetsz. Garantáljuk, hogy mindenkinél nagy sikert aratnak majd.
Paradicsomos spagetti padlizsángolyókkal
A spagetti és a zöldségfasírt akár külön-külön is megállja a helyét, de együtt is isteniek. Amíg a paradicsomszószt készíted, addig a gyerekek biztosan besegítenek a gombócgyártásban.
Hozzávalók a padlizsángolyókhoz:
- 4 db kisebb padlizsán vagy 2 db nagyobb
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 szelet száraz kenyér, beáztatva
- zsemlemorzsa
- fél csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Hozzávalók a paradicsomszószhoz (ha nem szeretnél boltit használni):
- 1 db 400 grammos paradicsom konzerv
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 6 levél friss bazsalikom, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Hozzávalók a spagettihez:
- 250 g spagetti
- só
Elkészítés:
- A padlizsánokat mosd, hosszában vágd félbe, tedd őket egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy a belsejük nézzen lefelé. Locsold meg egy kis olívaolajjal és süsd meg 170 fokon, kb. 30 percig. A sütési idő felénél fordítsd meg őket. Ha elkészült, hagyd hűlni. Addig készítsd el a paradicsomszószt és a tésztát.
- A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint készítsd el. Szűrd le és tedd félre.
- Egy serpenyőben a forró olajon dinszteld meg a vöröshagymát és a fokhagymát nagyjából 3-5 perc alatt. Önts rá a paradicsomszószt, add hozzá a bazsalikomot, sóval, borssal ízesítsd, és főzd 10 percig.
- A kihűlt padlizsánok belsejét kanalazd egy tálba, és add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a sót és a borsot. A beáztatott kenyérből nyomkodd ki a vizet, és ezt is add a padlizsánhoz. Ha túl lágynak találod, önts hozzá egy kis zsemlemorzsát. Ha jól formázható a massza, készítsd el a gombócokat, majd forgasd meg őket zsemlemorzsában.
- Egy serpenyőben egy kevés olívaolajon, gyakori forgatás mellett süsd meg a padlizsángolyókat. Akkor jó, ha aranybarmára sültek.
- Szedj egy adag tésztát. A tányérra kanalazz rá egy adag paradicsomszószt, és végül tegyél a tetejére 1-2 padlizsángolyót. A legjobb az, hogy a 2 az 1-ben receptet akár külön-külön is elkészítheted, illetve más zöldséget (például cékla, cukkini) is használhatsz a padlizsán helyett.
Mindent bele rakott krumpli
Örök klasszikus, aminek a receptje most jól fog jönni.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 30 dkg kolbász
- 12 db tojás
- 5 dl tejföl
- 25 dkg sajt, reszelve
- 2 dkg vaj
- só, bors
Elkészítés:
- A burgonyát (héjával együtt) sós vízben főzd meg. Egy másik lábasban pedig 10 darab tojást 10 perc alatt főzz keményre. Ha kész tedd őket hideg vízbe, így könnyebb lesz leszedni a héjukat.
- Egy nagy keverőtálban készítsd el a szószt: verd fel a maradék két tojást, ízesítsd sóval és borssal, majd add hozzá a tejfölt és a reszelt sajt harmadát.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, közben pedig készítsd elő a hozzávalókat. A főtt tojást, a krumplit és a kolbászt karikázd fel.
- Egy hőálló tálat vajazz ki, és készítsd el a rétegeket: egy sor krumpli, egy sor kolbász és egy sor tojás. Közben a tojást és a krumplit ízlés szerint sózd, borsozd meg. Ekkor egy-egy csipet vajat is szórhatsz rá, majd bőven locsold meg a tejfölös-sajtos szósszal. Ezt addig ismételd, amíg az alapanyagok elfogynak. Ha az utolsó sor is elkészült az étel fóliával vagy fedővel letakarva mehet a sütőbe kb. 35 percre.
- 35 perc után vedd ki a sütőből, reszeld rá a maradék sajtot és ezúttal fedő nélkül tedd vissza kb. 8-10 percre.