A koktélkészítésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, de egy kis improvizálással vagy egy egyszerűbb recept alapján bárki összedobhat egy finom italt. Mi most az utóbbihoz adunk ötleteket!
Ha egy könnyed, frissítő italra vágysz, akkor az egyik leggyakoribb koktélalapanyagként ismert összetevőt, a gint ajánljuk a figyelmedbe! Ez az ital egyedi aromáját annak köszönheti, hogy az előállítása során a jó minőségű, semleges alkoholpárlatot – általában gabonaszeszt – borókabogyóval ízesítik. Ezért nevezik a gint gyakran a borókabogyó lelkének. Az ital különböző fajtái és az ebből készült koktélok az egész világot meghódították, és népszerűbbek, mint valaha. Ráadásul nemcsak a szórakozóhelyeken és az éttermekben, hanem az angol királyi palotában is – még II. Erzsébet brit királynő is a gin alapú koktélokat részesíti előnyben. És ha ő megteheti, hogy néha megigyon egy pohárral a kedvenc szeszes italából, te miért ne tehetnéd?
The Sgroppino
Hozzávalók:
250 ml Prosecco
80 ml gin
2 gombóc gyümölcssorbet
friss mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
Az italokat oszd el egyenlően két pohárba, majd mindkettőhöz kanalazz egy gombócot a gyümölcssorbet-ből. Végül egy-egy friss mentalevéllel díszítsd a poharakat.
Bramble
Hozzávalók:
80 ml gin
40 ml cukorszirup
40 ml citromlé
20 ml crème de mure (szederlikőr)
szeder vagy reszelt citromhéj a díszítéshez
Elkészítés:
A gint, a cukorszirupot és a citromlevet egy shakerben jól rázd össze. Két poharat töltsd meg jégkockákkal és erre öntsd rá az italt. Locsold meg a likőrrel és gyümölccsel vagy reszelt citromhéjjal díszítsd.
Rosemary Grapefruit Martini
Hozzávalók:
80 ml gin
80 ml grapefruitlé
15 ml cukorszirup
4 rozmaring ág
Elkészítés:
2 rozmaring ág kivételével – ezekre a díszítéskor lesz csak szükséged – az összes hozzávalót néhány jégkockával kiegészítve tedd egy shakerbe. Jól rázd össze, majd tölts két martinis pohárba. Szervírozás előtt a megmaradt rozmaringokkal dekoráld.